Minister Crevits en Matthias De Caluwe zetten heropening horeca in met ontbijt
Woensdagmorgen, het moment waarop de horeca na 232 dagen sluiting weer open mocht, heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het ontbijt genomen samen met Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. Ze deden dat in hotel-brasserie De Beiaard op de Markt in Torhout, de thuisstad van de minister.
De keuze voor De Beiaard was geen toeval, want zaakvoerder Johan Handsaeme is voorzitter van Horeca Torhout en staat vanuit zijn functie in nauw contact met Horeca Vlaanderen. Johan runt De Beiaard samen met zijn vrouw Chantal De Grande. Johan en Chantal hebben in 1997 De Beiaard overgenomen van Chantals ouders Roger De Grande en Andrea Decomble. Ze zijn dus al 24 jaar bezig.
Al 710 miljoen euro steun aan de horeca betaald
Het ontbijt had plaats tijdens de wekelijkse Torhoutse woensdagmarkt. “We zijn erg blij dat de horecazaken na bijna acht maanden van coronasluiting eindelijk ook binnen weer gasten mogen ontvangen”, zeiden minister Crevits en horeca-kopstuk De Caluwe. “We beschouwen dit ontbijt als het symbolische begin van de volledige heropstart van de horeca. Zowel de zaakvoerders als de klanten hebben hier reikhalzend naar uitgekeken.”
Er wachten de sector nog fikse uitdagingen, maar Hilde Crevits en Matthias De Caluwe beloven de handen in elkaar te slaan om de problemen aan te pakken. Om de horeca te beschermen en tussen te komen in de vaste kosten werd er de voorbije maanden ruim 710 miljoen euro steun uitbetaald. Voor een café betekent dat gemiddeld bijna 20.000 euro, voor een restaurant ruim 23.000 euro en voor een hotel bijna 34.000 euro. Wie momenteel grote aankopen van grondstoffen of een investering in ventilatie moet doen, kan bovendien rekenen op een heropstartlening.
Heropstartleningen en invullen van vacatures
“Sinds begin mei kun je opnieuw terecht op de horecaterrassen en vanaf vandaag eindelijk ook weer in de binnenruimte”, klonk minister Crevits opgelucht. “Gedurende die lange periode van sluiting hebben we de ondernemingen vanuit Vlaanderen beschermd. Ook nu, bij de heropstart, zorgen we voor extra steun. Dat doen we in eerste instantie met financiële hulp via de heropstartleningen om bijvoorbeeld te investeren in ventilatiesystemen. Voorts bieden we bijstand voor het snel invullen van de vele vacatures in de sector. Dat gebeurt met een horecabus van De Panne tot Maasmechelen en met korte intensieve opleidingen om pakweg een keukenhulp om te scholen tot hulpkok of zaalmedewerkers tot kelners.”
“Een lunchafspraak tijdens de week of aperitieven na een dagje thuiswerk: het kan weer op een veilige manier”, voegde Matthias De Caluwe eraan toe. “Weliswaar met nog een aantal beperkingen, maar vooral met een warme welkom vanwege de meer dan 36.000 Vlaamse horecaondernemers.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier