Mike Vanderheere uit Ardooie houdt van champagne én capsules: “Alleen doppen van wijnboer”

(foto JCR)©JOKE COUVREUR
(foto JCR)©JOKE COUVREUR
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Mike Vanderheere is op 7 maart vijftig geworden. En je kon hem met niets beters verrassen dan met een fles champagne. Mike houdt immers niet alleen van bubbels, hij is ook placomusophilist. Een woord met etiquette dat staat voor verzamelaar van champagnecapsules.

Mike woont in de Eekhoutstraat. Hij is getrouwd met Charlotte Sagaert. Ze hebben een zoon Ruben en een dochter Inès. Mike werkt sinds kort bij Recticel waar hij technical coördinator is.

Dat hij als velen wel van een glaasje champagne houdt, is niet vreemd. Maar niet alleen de inhoud van de fles interesseert hem. Ook de capsule van de fles intrigeert Mike.

“Ongeveer 18 jaar geleden ben ik die capsules beginnen verzamelen”, vertelt Mike. “Ik hield ze wel al een tijdje bij voor een vriend die wij één keer per jaar ontmoetten. Maar op een dag gingen wij op restaurant en ik stond er te kijken naar een kader met capsules. De ober sprak mij aan met de vraag of ik verzamelaar was. Ik antwoordde ‘ja’ en enkele ogenblikken later stond hij bij mij met een handvol capsules.”

Lid van Champcap

“Dit is het begin geworden van een eigen verzameling, want toen ik thuis kwam, heb ik de capsules op tafel gelegd met de idee ze te verzamelen tot ik ook een kader vol had.”

Mike heeft de verzalmelmicrobe goed te pakken. Het is niet bij dit ene kader gebleven. “Vrienden, familie en collega’s op het werk hielpen mijn verzameling aandikken. Vijftien jaar geleden las ik een magazine met een artikel over een ruilclub, Champcap. De passie nam toe en daar kreeg ik ook meer info over het verzamelen van de capsules. Ik ontdekte ook het bestaan van een catalogus waarin de capsules stonden en gerangschikt waren naar zeldzaamheid. Er is dus een ruilcultuur in dit soort verzamelobjecten.”

Om op ruilmomenten goed voor de dag te komen, gaat Mike intens op zoek naar ruilmateriaal. “Geregeld schuim ik rommelmarkten af en ik kom niet alleen naar huis met capsules, maar ook met ijsemmers, champagneglazen en met allerlei attributen die met champagne te maken hebben. Zo heb ik 150 glazen staan met de naam van een champagnehuis op.”

Reclamespiegels en speciale posters zijn eveneens gegeerd door Mike die ook op zoek is naar de speciale Nabuchodonosor flessen met een inhoud van vijftien liter van deze godendank.

De markt van champagnecapsules groeit nog steeds. “Mijn eigen verzameling bestaat momenteel uit zo’n 8.500 exemplaren en er komen er ongeveer 500 per jaar bij. De totale markt bestaat momenteel uit 106.000 verschillende capsules met een jaarlijkse groei van 5.000 ! Er is dus nog werk aan de winkel”, lacht Mike.

Ondertussen is er ook een app gecreëerd waarbij je gemakkelijk je eigen verzameling kunt rangschikken. Een ontwikkelaar van apps maakte dit voor zijn vader en broer die ook verzamelaar zijn.

“Voorlopig gebruik ik deze app, Allcaps, voor mijn aanwinsten. Zo kon ik er reeds 2.000 inbrengen. Meer is me nog niet gelukt wegens tijdsgebrek. En ik droom ervan om ooit een mancave, een heuse champagnekamer, in te richten’.

Ook vergulde capsules

Ondertussen blijft Mike op zoek gaan om zijn verzameling verder te stofferen. “Ik verzamel enkel de capsules die uitgebracht zijn door een wijnboer. Dus geen generieke capsules die ik evenwel niet weggooi, want ook daar zijn er geïnteresseerden in.”

In zijn verzameling heeft Mike ook een aantal zeldzame capsules zoals de vergulde in 24 karaat goud. Deze zijn uiteraard niet terug te vinden in de gewone supermarkt, je moet ervoor op jacht gaan.

“Wij houden wel van een glaasje bubbels en maken ook zeer regelmatig een trip naar de champagnestreek. Meestal doen we dit samen met vrienden. Ik stippel dan een route uit met op onze weg niet alleen een aantal bekende huizen, maar ook enkele minder bekende wijnboeren. Na zo’n weekendje keren we dan terug met een koffer vol flessen waarbij ook de capsules belangrijk zijn.”

Wie dus thuis een flesje champagne kraakt, kan ook even aan Mike denken. Gooi de capsules niet weg maar neem eerst eens contact op met Mike Vanderheere, 0496 57 98 14. Misschien kan jij hem ook helpen bij het uitbouwen van zeijn verzameling.

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier