‘Mijn liefde voor friet is diep, zo diep’: streetart als ode aan frietjes van de frituur
Tijdens de 21ste editie van de Week van de Friet – van maandag 30 november tot en met zondag 6 december – wordt ons goudgeel culinair erfgoed opnieuw in de kijker gezet. In de vijf Vlaamse provincies brengen bekende street artists een week lang een ode aan de frietjes van de frituur. In West-Vlaanderen gebeurt dit in Middelkerke.
Met de Week van de Friet wil het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek is aan de frietjes van de frituur, ook al mogen ze dit jaar helaas niet ter plaatse opgepeuzeld worden.
Van 30 november tot en met 6 december duikt in de vijf Vlaamse provincies street art op in het straatbeeld om de liefde voor de Belgische friet in de kijker te zetten. Muzikaal erfgoed wordt ingeschakeld om een ode te brengen aan ons culinair erfgoed. De kunstwerken zijn te bezichtigen in Middelkerke, Leuven, Gent, Hasselt en Antwerpen. Zo pakken Toykyo & Mr Fiksit op het infohuisje aan het Epernayplein op de zeedijk in Middelkerke uit met een passende maritieme ode aan de Belgische friet. De inspiratie hiervoor vonden ze bij de klassieker ‘Diep’ van Get Ready!
Uit een onderzoek blijk trouwens dat er nogal wat provinciale verschillen opduiken in de manier waarop we van frietjes en frituursnacks genieten.
Wist je dat:
• … West-Vlamingen in verhouding tot de andere provincies vaker ter plaatse eten in de frituur, eerder de frietjes met hun handen eten en de saus liever in een potje apart eten?
• … West-Vlamingen het meest van alle provincies fan zijn van zelfgemaakte frituursnacks?
• … maar liefst 56 procent van de West-Vlamingen meer dan één snack bestelt?
• … 28 procent van de West-Vlamingen het liefst stoofvleessaus bij z’n frietjes eet, terwijl dat in Vlaams-Brabant slechts door 9 procent van de frieteters besteld wordt? Mayonaise blijft echter met 40 procent de absolute topfavoriet onder de sauzen in West-Vlaanderen.
• 96 procent van de West-Vlamingen de lange populaire frituursnack een frikandel noemt, terwijl 91 procent van de Antwerpenaren dit een curryworst noemt? In Limburg noemt 32 procent dit dan weer een lange hamburger.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier