Michel Demol: “Mijn broer was amper 24 toen hij sneuvelde in Korea”
70 jaar geleden stond de wereld aan de rand van een derde wereldoorlog. Het communistische Noord-Korea en het pro-westerse Zuid-Korea raakten in conflict en landen uit de hele wereld raakten erbij betrokken. Ook ruim 3.000 Belgen vochten in Korea, onder wie enkele Oostendenaars. Een van hen was Oscar Demol, die in 1953 op 24-jarige leeftijd sneuvelde. Broer Michel (87), zelf Korea-veteraan, haalt herinneringen op.
Velen herinneren het zich wellicht niet meer, maar 70 jaar geleden stond de wereld op de rand van een derde wereldoorlog met de Korea-oorlog. Dit conflict werd aan de andere kant van de wereld uitgevochten, maar ook Belgische militairen uit Oostende namen deel aan de gevechten.
Om de gesneuvelde militairen te eren, organiseerde de stad Oostende woensdag een herdenking op de stedelijke begraafplaats aan de Stuiverstraat, waar werd stilgestaan bij de offers van luitenant Pierre Beauprez en soldaat Roger Klausing. Op het kerkhof van Stene-Dorp werd korporaal Oscar Demol herdacht. Op de grafstenen van deze drie oud-strijders werd een Pro-Patriagedenkplaatje aangebracht. Als oorlogsgraf zijn de grafstenen beschermd door een eeuwige concessie.
Broer ook naar Korea
De broer van de gesneuvelde korporaal Oscar Demol woont nog in Oostende. Michel Demol, nu 87 jaar, is zelf Korea-veteraan, maar vertrok pas naar het front nadat zijn broer al was gestorven. “Ons gezin woonde met negen kinderen in de Ganzenstraat op de Konterdam”, vertelt Michel Demol. “Ons ma is gestorven in 1945 en we verloren heel vroeg twee zussen. Mijn broer Oscar was van juli 1929. Hij is in 1948, als 19-jarige, in ’t leger gegaan bij de commando’s.”
“Oscar heeft bijgetekend en toen de oorlog in Korea uitbrak, is hij in december 1950 met het Belgisch leger vertrokken. In januari 1951 zijn ze daar aangekomen. Veel over zijn verblijf in Korea weten we niet. We weten wel dat hij door een granaattreffer gestorven is in zijn schuilput, op 8 april 1953. Dat werd ons gemeld door het leger.”
“Ik was zelf, in februari 1953, binnengegaan in het leger, en in mei ‘53, een maand na de dood van mijn broer, ben ik eveneens naar Korea gestuurd met de nieuwe lichting”, vertelt Michel. “Leuk was dat niet, maar de plicht riep. Mijn broer Oscar had pech en heeft het niet overleefd. Ik ben in Korea gebleven en met de laatste Belgische soldaten ben ik teruggekeerd naar België in 1955. Ik had juist een nieuw contract getekend en heb het uitgediend tot in 1955. Ik heb er veel wacht gelopen, maakte enkele bombardementen mee en zag veel strijdmakkers sneuvelen.”
Genieten van het leven
Na het leger kon Michel Demol terecht bij de koopvaardij en de visserij, op de O.243. “Dan ben ik overgestapt naar het Zeewezen, eerst in Vlissingen, later in Oostende”, vervolgt Michel zijn verhaal. “Op 31 december 1994 ben ik met pensioen gegaan als schipper. Mijn vrouw, Roza Heusequin, is lang ziek geweest. Ik heb haar verzorgd tot de laatste dag. Meer dan zes jaar geleden is ze gestorven. Ik ben nu 87 en ik kan nog goed mijn plan alleen trekken. Ik verveel me nooit.”
“Vroeger maakte ik fietstochten van 150 km. Nu doe ik de was en de plas, ga ik wandelen, ga ik op donderdagmorgen naar de markt en twee keer per week een babbeltje slaan in de mess van de kazerne op het Hazegras. Soms neem ik de trein naar Antwerpen om daar een wandeling te maken en oude vrienden te bezoeken. Ik zorg ervoor dat ik fit en bezig blijf. Samen met mijn schoonzoon, Danny Vandeput, oud-speler van VGO en KVO, help ik soms om het KVO-terrein te belijnen. Niets doen past niet bij mijn karakter. Wel jammer dat mijn broer Oscar dat allemaal niet heeft meegemaakt”, mijmert Michel. “Hij was pas 24 toen hij in 1953 stierf voor zijn vaderland.”
In Korea stonden Westerse en communistische wereld tegenover elkaar
De Korea-oorlog werd tussen 1950 en 1953 uitgevochten tussen het communistische Noord-Korea en het Westers gezinde Zuid-Korea. Na de Tweede Wereldoorlog bezette de Sovjet-Unie het noordelijk en de Verenigde Staten het zuidelijk deel van het land, dat sinds 1910 door Japan geannexeerd was. De opdeling zou tijdelijk zijn, maar beide delen ontpopten zich tot aparte landen en probeerden elkaar met militair geweld te veroveren.
Op 25 juni 1950 begon de oorlog met de inval van Noord-Korea in Zuid-Korea. Noord-Korea kreeg militaire steun van China en de Sovjet-Unie, Zuid-Korea werd ondersteund door de Verenigde Naties en kreeg militaire bijstand van diverse VN-landen, geleid door de Verenigde Staten. Ook België stuurde ruim 3.000 soldaten. Op 27 juli 1953 eindigde de Korea-oorlog zonder echte winnaar. De nieuwe scheidslijn kwam nabij de 38e breedtegraad te liggen. De laatste Belgen keerden in 1955 uit Korea terug. (HH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier