Mia Warlop uit Heule getuigt vanuit Milaan over coronacrisis
Mia Warlop (53) is de dochter van Ernest Warlop en Georgette Mestdagh uit Heule. Haar vader, die in 2003 overleden is, was historicus en hoofd van het rijksarchief in Kortrijk. Haar moeder woont nog in Heule. Zelf woont Mia al 27 jaar in Milaan. Haar man heeft een bar-gelateria in het centrum van de stad. Die is nu uiteraard ook gesloten. Ze hebben twee dochters.
“De situatie is dramatisch. Er zijn hier in Lombardije elke dag meer zieken dan er plaatsen zijn in de intensive care. Er zijn al meer dan 10.000 coronaviruspositieven – waarvan bijna de helft in ziekenhuizen verblijven – en meer dan 1.000 doden”, zegt de Heulse Mia Warlop vanuit Milaan na vier dagen totale lockdown. En aan ons in West-Vlaanderen zegt ze: “We hadden nooit gedacht dat we zoiets zouden meemaken en dat is waarschijnlijk wat jullie nu ook denken. Voor die ‘coronaparty’s’ in België heb ik geen woorden. Ze kunnen een paar honderd doden op hun geweten hebben…!”
Toestand uit de hand gelopen
Mia vertelt dat het in Italië allemaal begonnen is op 20 februari, toen een 38-jarige man met een longontsteking opgenomen werd in Codogno, zo’n 60 kilometer van Milaan. Bleek dat de man een vriend ontmoet had die in China geweest was. Vooraleer men dat wist, was de spoedafdeling al uren bron van besmetting. De man – die nu aan de beterhand is – had intussen deelgenomen aan sportwedstrijden en had mogelijk tientallen mensen besmet. Toen is de rode zone ingesteld in 12 gemeenten in de regio. In de rest van Lombardije – ook bij ons – werd er opgeroepen om veel aandacht te besteden aan de hygiëne, maar niet veel meer dan dat.”
In twee weken tijd is de toestand uit de hand gelopen. Mia: “De ziekenhuizen lopen vol. Er worden continu nieuwe intensive care-plaatsen bij gecreëerd, maar niet voldoende. Nu is het duidelijk waarom men in Wuhan in 10 dagen een hospitaal gebouwd heeft…”
“Ook hier sprak men eerst van een banale griep”
Eind februari al werden de scholen gesloten tot 3 april. Vorige woensdag 11 maart werd beslist tot de volledige lockdown. De oproepen van het medisch personeel waren doorslaggevend, maar werkgevers en ook de horeca hebben het zelf gevraagd.
Mia: “Velen hebben het te licht opgenomen. Ook hier werd het voorgesteld als een ‘banale’ griep. Hoogstwaarschijnlijk lopen er veel meer coronaviruspositieven rond dan men denkt. Maar na China en Italië zouden andere landen het toch vlugger moeten doorhebben!”
Volgens Mia waren er in het begin wat paniekreacties, maar men vindt verder bijna alles in de supermarkten. “Je moet wel je tijd nemen, want er mag maar een beperkt aantal personen binnen om de afstand van minstens 1 meter te respecteren. Iedereen beseft nu wel dat de regels gerespecteerd moeten worden en er vormen zich lange rijen met mensen die minstens een meter van elkaar staan. Bijna iedereen draagt een mondmasker (of sjaal) en wegwerphandschoenen. Hamsteren doen we niet echt maar we kopen allemaal wel iets meer, net om niet telkens lang in de rij te moeten staan.”
Crematoria ‘draaien’ 24 uur op 24
Mia zit met haar gezin dus thuis. “Eén persoon van de familie mag boodschappen doen of naar de apotheek gaan. We hebben dan een autocertificaat op zak voor het geval de politie ons tegenhoudt. Alles is uiteraard afgelast. Ook ziekenhuisbezoeken kunnen niet. Als een coronapatiënt binnengaat in het ziekenhuis, weet je niet of je hem terugziet. Als het kan, contacteert men de familie met iPad om te communiceren). Wie het land moet doen draaien – van energie- en voedingssector tot medisch personeel – gaat werken. Bij begrafenissen worden slechts drie personen toegelaten.”
De meest getroffen stad in Lombardije is Bergamo. De crematoria werken 24 uur op 24 en kunnen het nog niet aan. Kisten worden in rijen in kerken geplaatst, in afwachting van de crematie. Elk half uur is er een begrafenis.”
“Als we het huis uitgaan, dragen we altijd een mondmasker en wegwerphandschoenen. Uiteindelijk is zowat iedereen hier ‘blij’ dat er eindelijk een kordate aanpak is. De piek moet trouwens nog komen. De eerste effecten zullen pas na twee weken huisisolement te merken zijn. Als iedereen de regels respecteert… Leer dus in België alstublieft van wat hier gebeurt en neem de situatie heel ernstig!” besluit Mia.
(NOM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier