Meulebeekse brouwerij Klondiker steunt Think Pink met nieuw bier Copain & Copine

Kathleen, Ruth en Dirk stellen op de Lochting Bierfeesten trots hun nieuwe bier Copain & Copine voor. © foto Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

De artisanale microbrouwerij Klondiker uit de Spoorweglaan 2 in Meulebeke organiseert op zondag 14 augustus de Lochting Bierfeesten. Het wordt niet zomaar een gezellig samenzijn in de tuin van de huisbrouwerij, dochter Ruth zorgde immers voor een verrassende aanvulling. Zij verzorgde het etiket en de affiches rond hun nieuwe bier ‘Copain & Copine’. Per verkocht flesje schenken ze 20 cent aan Think Pink.

“We bestaan nu precies vijf jaar en in al die tijd hebben we allerminst stilgezeten. Momenteel beschikken we over 20 verschillende bieren van laag in alcoholgehalte naar een ietwat steviger bier. Ook fruitbieren, een gin en een picon behoren tot ons assortiment”, vertelt huisbrouwer Dirk Knockaert.

“Naar aanleiding van onze derde editie van de Bierfeesten en vooral naar aanleiding van de bachelorproef die dochter Ruth realiseerde als sluitstuk van haar studies grafische digitale media aan de Artevelde Hogeschool in Gent hebben we een nieuw bier gebrouwen, het 21ste in de rij.”

Borstkanker

“Tijdens mijn studies kreeg mama Kathleen te horen dat ze borstkanker had. Dat kwam bij ons binnen als een donderslag bij heldere hemel. Nu twee jaar later is de kanker bedwongen en kan mama opnieuw normaal functioneren. Dit alles zette me aan om mijn bachelorproef in het teken te stellen van datgene dat me de laatste twee jaar van mijn studies enorm heeft geraakt”, vertelt dochter Ruth.

“Ik heb de passie van mijn papa gecombineerd met alles wat mama de laatste twee jaar heeft doorstaan en heb daar mijn eigen grafische uitwerking aan gegeven. Het nieuwe bier krijgt de welluidende naam Copain & Copine en per flesje dat we verkopen, schenken we 20 cent aan Think Pink.”

“Zowel het etiket als de flyers en de affiche heb ik zelf ontworpen. Blauw en roze zijn de hoofdkleuren omdat zowel mannen als vrouwen getroffen worden door borstkanker. Ik verzorgde eveneens onze huisstijl, van logo tot website. Straks volg ik nog een banaba (een bachelor na bachelor, red.) communicatie.”

In primeur op Lochting Bierfeesten

Het nieuwste bier Copain & Copine is een traditioneel blond bier van 7,5%. “Het is een donkerblond, lichtwazig biertje met een mooie, blijvende witte schuimkraag en een aangename bitterheid”, vervolgt Dirk. “Ik gebruikte vier verschillende kruiden, drie soorten hop, vier soorten mout en een beetje haver. Het oordeel van twee onafhankelijke zythologen (bierdeskundigen, red.) was eensluidend: ‘een heel sterk, lekker biertje, meer dan waard om gedronken te worden’.”

“Copain & Copine serveren we nu zondag in primeur tijdens onze Lochting Bierfeesten. Het familiaal karakter, alsmede de kleinschaligheid van onze huisbrouwerij, blijft primeren, daar staan we met ons volledig gezin achter. Dit biedt eveneens de mogelijkheid om door te gaan met het brouwen van verschillende soorten bier. Dit willen we behouden, want bier brouwen is nu eenmaal ‘a never ending story.’”

Moeilijke jaren

“We hebben inderdaad twee moeilijke jaren, vol angst, doorgemaakt. Gelukkig is mijn ziekte nu onder controle en kan ik opnieuw normaal functioneren. Ik wil hierbij mijn echtgenoot Dirk, zoon Tim en dochter Ruth bedanken voor hun inzet en steun tijdens die moeilijke periode.”

“Ik vind het fantastisch dat Ruth haar proefschrift in het teken stelt van Think Pink, het is een blijk van geloof en steun voor iedereen die door deze vreselijke ziekte getroffen is”, geeft Katheen Verbeke nog mee.

Op zondag 14 augustus opent Klondiker de deuren vanaf 14 uur. Om 15 uur is er het optreden van Komjoesay, om 18 uur is het de beurt aan De Vlaamse Zanger Stijn en om 21 uur zorgt Low Budget voor een dampende afsluiter. Tussendoor en achteraf maakt dj Starfire het mooie muzikale weer.

De honger kan gestild worden aan het worstenkraam. Naar aanleiding van de Lochting Bierfeesten wordt de Spoorweglaan afgesloten van de Pittemstraat tot aan de Tuinwijk. Er wordt wel voorzien in een ruime fietsparking. Voor de kinderen staat er een groot springkasteel opgesteld.