Met documentaire ‘Human Forever’ brengt Expertisecentrum Dementie Sophia regionale actoren samen: “We willen debat aanwakkeren”
‘Human Forever’ toont hoe mensen met dementie in verschillende landen leven en hoe de nieuwe toekomst in de zorg voor mensen met dementie er kan uitzien. Het Expertisecentrum Dementie Sophia bracht verschillende regionale actoren uit de sector in de Concertstudio samen voor een nabespreking. “Met de film willen we iedereen in de regio sensibiliseren rond goede dementiezorg.”
Eén op vijf mensen zal ooit een vorm van dementie krijgen. Vandaag leven wereldwijd al 55 miljoen mensen met dementie. In 2030 zullen dat er 78 miljoen zijn. Dat schrikbarende cijfer dropt ‘Human Forever’ al na amper één minuut in het publiek. “De documentairefilm is een goed uitgangspunt om dementie op de agenda te plaatsen, in het bijzonder om te kijken hoe in elf andere landen met dementie wordt omgegaan. Zo kunnen we van elkaar leren om in de toekomst een dementie inclusievere maatschappij te bouwen en zo de levenskwaliteit van mensen met dementie positief te beïnvloeden. De immense uitdagingen in onze gezondheidszorg kunnen we enkel verbeteren, als we het bestaande systeem durven te herdenken en nieuwe ideeën aan te brengen”, zegt Stefanie Clement, consulent bij Expertisecentrum Dementie Sophia.
“De immense uitdagingen in onze gezondheidszorg kunnen we enkel verbeteren, als we het bestaande systeem durven te herdenken en nieuwe ideeën aan te brengen” – Stefanie Clement
Voor de nabespreking werden op woensdag 17 april twee experten uitgenodigd, namelijk Jan Goddaer, directeur van WZC De Weister en WZC De Zon, en Els Verhagen, schepen en lid van de stuurgroep Dementievriendelijk Kuurne. “Met professionele zorgverleners, de koepelorganisaties, het brede publiek, mensen met dementie, hun families en beleidsmakers uit de regio willen we het debat aanwakkeren én samen nadenken hoe we de toekomst – gaande van preventie van dementie tot goede zorg – kunnen vormgeven. De mensen uit de zorg zijn onze ambassadeurs om de kernboodschap van de film in de praktijk mee te helpen verspreiden en toe te passen”, klinkt het bij Stefanie.
Tijdens het gesprek werden verschillende belangrijke topics aangekaart, waaronder relatiegerichte zorg, empowerment en de kracht van de persoon met dementie, de rol van de maatschappij naar genuanceerde beeldvorming en zorgzame buurten, het toekomstbeeld van de zorg, enzovoort. “De samenleving legde al een lange weg af”, benadrukt Stefanie. “De beeldvorming rond dementie was vroeger uitermate negatief. Vandaag is de beeldvorming genuanceerder, al is er marge voor meer menselijkheid.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier