Met deze apotheek is AZ Delta in Rumbeke helemaal klaar voor de toekomst
De nieuwe campus in Rumbeke van AZ Delta herbergt ook een gloednieuwe ziekenhuisapotheek en van daaruit worden jaarlijks zeven miljoen stuks geneesmiddelen gedistribueerd.
Hoofdapotheker Ann-Sofie Vanthournout stuurt een team van 21 ziekenhuisapothekers en 50 apotheek-assistenten aan. “De geneesmiddelendistributie en de bereidingen worden zoveel als mogelijk gecentraliseerd om zo de personeelskost en infrastructurele kosten te drukken. Sinds november vorig jaar zijn we gestart met een gefaseerde verhuizing. Eind april zou de inhuizing in Rumbeke afgewerkt moeten zijn. In vergelijking met de Wilgenstraat hebben we hier 2,5 keer zoveel ruimte. Het is hier ook door de grote lichtinval zeer aangenaam werken. Van hieruit beleveren we vanaf april alle campussen van AZ Delta, maar in de campussen Menen, Torhout en Brugsesteenweg werken ook telkens één apotheker en twee assistenten. Ook zes mensen uit ons team zijn vast gedetacheerd naar het operatiekwartier. We werken 7 op 7, het hele jaar door.”
Doosjesrobot
“Deze nieuwbouw is voor ons een unieke kans om niet enkel te verhuizen, maar ook om onze processen te optimaliseren en vooral patiëntveiliger te maken. Onze medicatiestock wordt automatisch beheerd via een doosjesrobot die op een vrij beperkte ruimte 58.000 doosjes kan stockeren. Via vijf spiralen ‘spuwt’ de robot de gewenste medicijnen uit en die kunnen dan verdeeld worden naar de afdelingen. Het is zo dat 80 procent van de geneesmiddelen zich op de afdelingen bevinden in semi-automatische kasten met een dienstspecifieke inhoud, 20 procent wordt nog centraal vanuit de apotheek geleverd. Die worden door ons aangevuld. Op elke campus bevindt zich ook een semi automatische noodkast waaruit artsen en verpleegkundigen medicatie kunnen halen dag en nacht.”
In het medicatieproces zijn verschillende zorgverstrekkers betrokken die allen werken in hetzelfde elektronisch patiëntendossier: “De arts schrijft een medicijn voor. De apotheker voert vervolgens een dubbelcheck uit en geeft klinisch advies aan de arts waar nodig. Na die controle worden distributielijsten getrokken, waarna het systeem automatisch de orderpicking begeleidt. Bij aankomst van de medicatie op de afdeling dient de verpleegkundige de medicatie toe aan de patiënt.”
“Ieder doosje wordt gescand en zo ook gecontroleerd op echtheid”
De software stelt de apothekers in staat om elke stap in het proces perfect op te volgen. “99 procent van onze geneesmiddelen kopen we rechtstreeks in bij de producenten, 1 procent komt via de groothandel. Ieder doosje wordt gescand en zo gecontroleerd op echtheid. Ook de manier van ‘orderpicken’, het klaarmaken van de dosissen voor de afdelingen, is verder geautomatiseerd en lichtgestuurd. Zo sluiten we menselijke fouten maximaal uit.”
Maar de ziekenhuisapotheek is uiteraard meer dan een distributiecentrum. “We maken hier ook bereidingen. Dat gaat van zalven, bereidingen voor pijnpompen tot chemo. Dat gebeurt in een cleanroom, een speciale ruimte waar propere lucht gegarandeerd is.”
De apotheek is ook verantwoordelijk voor de implantaten (knie, heup,…) “Daarom zijn een zestal medewerkers van de apotheek werkzaam op het operatiekwartier waar ze alles opvolgen. Ieder implantaat is ook volledig traceerbaar.”
Meer dan medicatie
De 1.403 bedden van AZ Delta en 490 bedden in de psychiatrische centra in Menen, Pittem en Rumbeke worden door de ziekenhuisapotheek van AZ Delta bediend. “Jaarlijks distribueren wij zeven miljoen stuks geneesmiddelen, per dag worden 4.000 orderpicklijnen uitgezet. 130.000 implantaten, 26.775 chemobereidingen en 14.734 steriele bereidingen vinden hun weg vanuit de apotheek naar de patiënten.”
In de apotheek worden jaarlijks ook 111 klinische studies opgevolgd en er wordt ook klinisch advies gegeven aan de artsen. “Vorig jaar werden 969 klinische adviezen gegeven. Daarbij suggereren de apothekers een optimalisatie van de behandeling voor de patiënt. Dat werd in 88 procent van de gevallen door de arts ook opgevolgd. En met deze nieuwe apotheek zijn we klaar voor de toekomst”, besluit Ann-Sofie Vanthournout.
Volgende week aflevering 4: de sterilisatie. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier