Mercedes Van Volcem pleit voor een parkenplan in Brugge: “Liever geen Meifoor meer in Koning Albert I-park”

Het Minnewaterpark lag er na het Cactusfestial zeer beroerd bij. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld) wil een parkenplan uittekenen dat in kaart brengt wat de draagkracht is van elk stadspark. Zelf wil ze het Cactusfestival niet verjagen uit het Minnewaterpark, maar zou ze wel graag de Meifoor uit het Koning Albert I-park verbannen.

De aanleiding van het parkenplan is het feit dat tien maanden regen de Brugse stadsparken en vesten fel gehavend hebben na populaire evenementen als de Meifoor, Feest in ‘t Park, Cactusfestival en recent nog het feest van de Verloren Hoek langs de Kruisvest.

Twee maten en twee gewichten

Volgens gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) hanteert het stadsbestuur twee maten en twee gewichten: “Sommige bepalingen in het stedelijk reglement zijn compleet gedateerd. De schepen van Openbaar Domein is terecht zeer begripvol voor de organisatoren van het Cactusfestival, hoewel het heraangelegde Minnewaterpark in een modderpoel vol diepe sleuven veranderde.”

“Diezelfde empathie is er echter niet voor de inrichters van de kermis in de Verloren Hoek. Dat bleek uit de mail die ze ontvingen van een stadsmedewerker na de opruiming van het terrein. Ze hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken om de Kruisvest opnieuw in orde te brengen”, aldus het raadslid.

Vermijdbare schade

Mercedes Van Volcem wijst op de uitzonderlijke weersomstandigheden: “Het heeft in veertig jaar niet zoveel geregend. Er is onvermijdbare schade door de regen in het Minnewaterpark, maar ook vermijdbare wegens het niet gebruiken van platen. Met Cactus Muziekcentrum is een overeenkomst opgemaakt over hoe om te gaan met het park.”

“We plannen een overleg omtrent de vastgestelde schade. Al dient erop gewezen te worden dat er een week voor het Cactusfestival op diezelfde locatie ook Feest in ‘t Park was. Er is in Brugge een groot draagvlak om het Cactusfestival in het Minnewaterpark te houden, ook al bloedde mijn hart bij het zien van de schade na het festival.”

“Bij de Meifoor is er ook veel schade aan het Koning Albert I-park. Die zou ik wel verplaatsen, want de kermis duurt dertig dagen en de buurtbewoners ervaren veel lawaai.”

Beter spreiden

“Dat mijn diensten en ik minder empathie zouden hebben voor de Verloren Hoek is niet waar. Ik heb de indruk dat de organisatoren van dit rode feest mij viseren vlak voor de verkiezingen. We hebben géén opdracht gegeven om te herzaaien. Dat doen we zelf, want de vesten zijn ons mooiste park”, reageert Van Volcem.

“Via een plein- en een parkenplan kunnen evenementen beter gespreid worden in tijd en ruimte. De stad moet leven en de mensen moeten kunnen feesten, maar bewoners hebben ook recht op rust. De regelgeving moet inderdaad herzien worden, inzake geluid klagen organisatoren over twee maten en gewichten.”

“Klinkende Kroegen is gebonden aan 93 decibel, daarom doen vele cafébazen niet meer mee. Tijdens de kermis op de Verloren Hoek was er een probleem met de decibelmeter. De milieudienst valt echter niet onder mijn bevoegdheid…”, aldus Mercedes Van Volcem.

Bezorgd

Generatie Vooruit, de jongerenkandidaten van Vooruit Brugge, uiten bij monde van hun lijsttrekker Cedric Verstraete hun bezorgdheid over die uitspraken van de schepen van Openbaar Domein. Ze hielden een korte protrestactie langs de Kruiisvest, ter hoogte van de Verloren hoek van Mercedes Van Volcem, schepen van Openbaar Domein.

“De essentie van een stad ligt in haar wervelend gemeenschapsleven en de toegang die haar inwoners hebben tot publieke ruimtes. Door evenementen in de parken te verplaatsen of te annuleren omwille van graszoden, riskeren we dat Brugge een museumstad wordt in plaats van een bruisende plek voor al haar inwoners”, stelt Cedric Verstraete.

Geen musea

“Gras kan altijd opnieuw worden ingezaaid, maar een verloren gemeenschapsgevoel is moeilijker te herstellen. Als deze trend zich voortzet, wordt het steeds moeilijker om nog iets te organiseren in een park. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Parken zijn geen musea, een beetje schade aan het gras hoort erbij.”

“De parken van Brugge zijn plekken waar mensen samenkomen, ontspannen, en cultuur beleven. Het is belangrijk dat we een balans vinden tussen het beschermen en het gebruiken van deze ruimtes. Inwoners van Brugge moeten toegang blijven houden tot evenementen die het sociale leven versterken”, aldus Cedric Verstraete.

Generatie Vooruit pleit voor een Brugge dat toegankelijk en levendig is: “We roepen dan ook op om in dialoog te gaan met inwoners en organisatoren van evenementen. We moeten samen zoeken naar oplossingen die zowel de groene ruimtes beschermen als het sociale leven bevorderen. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat Brugge een leefbare en aantrekkelijke stad blijft voor iedereen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier