Mensen met een beperking maken in Kortrijk kennis met kunst

Redactie KW

Op vrijdag 16 september werd de 21-daagse van Eddy geopend. Kunstenaars van de Beelderij stellen tot 9 oktober hun werken tentoon in café ‘t Eiland in Kortrijk. Mensen met een beperking kunnen er gedurende de tentoonstelling zelf hun creativiteit botvieren.

Ignace Crombé verwelkomde iedereen. Geo Verstichel, voorzitter van vzw LAK was overdonderd door de massale opkomst op de opening. “We zullen 21 dagen mensen warm maken om de artistieke kunsten van mensen met een beperking te bewonderen”, zei hij. “De focus van onze vereniging ligt op huisvesting van mensen met een beperking, maar met deze tentoonstelling namen we een zijweg. Op creativiteit staat geen grenzen, ook mensen met een beperking zijn in staat om prachtige kunstwerken te creëren.”

‘kunst zonder beperking’

Philippe De Coene nam als voorzitter van het Kortrijkse OCMW ook het woord. De grote belangstelling voor de tentoonstelling zag hij als hartverwarmend, ook met het regenweer. Hij sprak zijn lof uit voor de mensen van LAK en voor kunstenaar Edgar Antoin. “Edgar gaat met de kunstenaars om op een heel vriendschappelijke wijze. Hij straalt echte liefde uit naar die mensen met een beperking, die hij ziet als kunstenaar én als mens.” Philippe De Coene zag kunst zonder beperking maar van niveau. Hij beloofde alvast om het laatste kunstwerk aan te kopen en opende de tentoonstelling met een lookalike van Eddy Merckx, om de naam van de tentoonstelling in de verf te zetten.

De Beelderij is een project dat kunstenaars met een verstandelijke beperking een kans wil geven om zich op artistiek vlak te ontplooien. Ze maakt deel uit van Tordale, een voorziening die mensen met een beperking ondersteunt. De 21-daagse van Eddy loopt tot 9 oktober in café ‘t Eiland, Kapucijnenstraat 29-31 in Kortrijk. Edgar Antoin zal aanwezig zijn op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur. Mensen met een beperking die een namiddag willen aan kunst doen, kunnen contact opnemen met info@lokaalalternatief.be.

(EDB – Foto EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.