Meer dan 2.000 gezinnen niet aangesloten op waterleiding
In West-Vlaanderen hebben 2.064 gezinnen geen mogelijkheid om aan te sluiten op het openbaar waternetwerk. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Maxim Veys (Vooruit) opvroeg bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
Die meer dan 2.000 gezinnen zijn dus logischerwijze aangewezen op eigen grondwaterwinning via waterputten. Nog eens 4.476 gezinnen in onze provincie gebruiken zowel leidingwater als putwater. Uit analyse van de waterkwaliteit blijkt dat in 60 procent van de gevallen het grondwater niet drinkbaar was.
De cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij zijn bovendien verre van volledig. De voorbije vijf jaar werden slechts 117 controles uitgevoerd op de kwaliteit van het grondwater. In vijf gemeenten bleken alle stalen drinkbaar: Damme, Izegem, Lichtervelde, Lo-Reninge en Roeselare. In 14 andere gemeenten werden alle genomen stalen als ondrinkbaar gekwalificeerd. Het gaat om Diksmuide, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Koekelare, Kortrijk, Langemark-Poelkappelle, Ledegem, Menen, Meulebeke, Moorslede, Oudenburg, Zonnebeke en Zwevegem.
“Het water dat gezinnen met enkel een eigen waterput moeten oppompen is in de meeste gevallen dus niet geschikt voor menselijke consumptie en kan gezondheidsproblemen veroorzaken”, waarschuwt Maxim Veys. Koken van water kan wel lichte bacteriële besmettingen voorkomen, maar om nitraten en zware metalen, die vaak worden aangetroffen in putwater, te filteren, volstaat koken absoluut niet. Maxim Veys vraagt dan ook meer controles en een brede informatiecampagne over de gevaren van het drinken van ongecontroleerd putwater. “Op die manier moeten we kunnen vermijden dat mensen iets drinken wat totaal niet voor consumptie is geschikt”, oppert hij. (OV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier