Meer dan 100 feministen kwamen op straat op Internationale Vrouwendag
Vrijdag 8 maart, op de Internationale Strijddag voor Vrouwenrechten, vertrok om 17.30 uur een optocht van verschillende organisaties, onder initiatief van Collecti.e.f 8 Maars Kortrijk, vanaf de Grote Markt. “We eisen hogere minimumlonen, meer en betere kinderopvang en een hardere strijd tegen geweld tegen vrouwen” zegt woordvoerder Sabrine Yaghi.
Vanuit Latijns-Amerika, Spanje, Zwitserland en vele andere landen wint de internationale oproep tot een vrouwenstaking sinds 2018 aan kracht. Collecti.e.f 8 Maars Kortrijk, met daarin ABVV West-Vlaanderen, ACV West-Vlaanderen, Femma wereldvrouwen, Avansa en Zelle, nodigde op 8 maart iedereen uit voor een mars door de straten van Kortrijk. Daarmee volgt onze stad de internationale beweging die gisteren over heel de wereld plaatsvond. “Het is mooi om te zien dat de opkomst 50/50 mannen en vrouwen zijn. De problemen waarmee vrouwen dagelijks worden geconfronteerd, worden dus erkend. De algemene stakingsoproep eist meer solidariteit en meer gelijkheid”, vertelt Sabrine.
“Elke vrouw heeft al een vorm van grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Elke vrouw” – Catcalls of Kortrijk
Ook de leden van Catcalls of Kortrijk waren aanwezig op de Grote Markt. “Wij brengen grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie in Kortrijk aan het licht via onze anonieme pagina Catcalls of Kortrijk. Op de plaats voor de straatintimidatie zich heeft voorgedaan, plaatsen we in krijt de boodschap. Elke vrouw heeft al een vorm van grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Elke vrouw. Het is een evidentie, maar eigenlijk is dat helemaal niet oké en daar staan we soms te weinig bij stil. Met onze boodschappen willen we mensen confronteren met de realiteit voor veel Kortrijkse vrouwen.”
“Er is structurele financiering nodig voor ambitieuze plannen om geweld tegen vrouwen te bestrijden” – Collecti.e.f 8 Maars Kortrijk
Op drie locaties – Justitiehuis, dienstenchequebedrijf en kinderopvang Blokkenhuis – kwamen vrouwen getuigen over respectievelijk geweld tegen vrouwen, de lage lonen in de vrouwelijke sectoren en het beperkt budget voor kinderopvang die kreunt onder personeelstekort en te lange wachtlijsten.
“Met de persoonlijke verhalen willen we het bewustwording vergroten. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in sectoren met zeer lage lonen en tijdelijke contracten én nemen nog steeds de meeste huishoudelijke en gezinstaken op zich. Een gebrek aan financiële autonomie of een onzeker statuut versterkt geweld tegen vrouwen en dwingt hen tot een gevaarlijke economische afhankelijkheid van de misbruikers. Er is structurele financiering nodig voor ambitieuze plannen om geweld tegen vrouwen te bestrijden. In 2023 werden ten minste 24 vrouwenmoorden geregistreerd en 94 procent van de vrouwen zegt seksisme op het werk te hebben ervaren”, klinkt het bij Collecti.e.f 8 Maars Kortrijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier