Martine Hurtecant, regioverpleegkundige Kind en Gezin, is met pensioen: “Hulp kunnen bieden, was mooiste beloning”
Martine Hurtecant ging op 1 mei op welverdiende rust, nadat ze 38 jaar regioverpleegkundige was bij Kind en Gezin. Ze maakte veranderingen mee, diverse familiale situaties en de coronaperiode. Toch was haar job een uitdaging met vele mooie beloningen.
Martine is afgestudeerd als sociaal verpleegkundige. Na haar studies werkte ze een jaar als leerkracht in het Sint-Jozefinstituut in Tielt. Vervolgens vond ze haar droomjob bij het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. Het contact met de mensen, jonge gezinnen en het nieuw leven spraken haar aan.
BAB-ster
“Het was op 1 september 1983 dat ik mijn loopbaan bij het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn startte en dit in Marialoop bij Oostrozebeke”, vertelt Martine. “Ik was jaren de vaste BAB-ster ( Bezoek Aan Bed in de kraamafdeling, red .) en ik deed de wekelijkse bezoeken in de kraamkliniek in Tielt.”
“In de beginjaren gaf ik ook demonstraties, met een badje geven aan een demobaby, uitleg geven over borstvoeding en het bereiden van flessenvoeding en zoveel meer. Ik deed dit heel graag en na jaren leek het alsof ik deel uitmaakte van het personeel op de kraamafdeling.”
“Ik bracht twee keer per week een bezoek aan de pediatrie om het ontslag van de kindjes op de neonatale bij te houden en ik werkte ook mee aan de info-avonden voor aanstaande ouders en dit samen met het vroedvrouwenteam.”
Eigen planning
“Het grote voordeel aan mijn job was dat ik van thuis kon werken en mijn werk zelf kon inplannen. Die vrijheid bracht wel enige verantwoordelijkheid met zich mee. Maandelijks was er een vergadering waarbij ik en al mijn collega’s van de omliggende gemeenten samenkwamen om nieuwe richtlijnen te ontvangen, dossiers uit te wisselen, informatie te ontvangen van de voedingsfirma’s en noem maar op.”
“Iedere gemeente had een raadplegingslokaal. In de gemeente Wingene vond dit plaats in het klooster en in Zwevezele in het café op het Marktplein waar nu het Sociaal Huis gevestigd is. De kersverse baby werd goed opgevolgd en alles werd netjes genoteerd in het dossier. De meisjes kregen het roze dossier en de jongens het blauwe. Bij een thuisbezoek werd een observatieblad gebruikt.”
Vertrouwensband tussen verpleegkundige en ouders is van groot belang
Door de jaren heen kwamen er heel wat veranderingen. Vanuit ’t Kinderwelzijn kwam Kind en Gezin. “Het jaar 1996 was het sleutelmoment van de revolutionaire veranderingen in de preventieve kinderzorg. Er kwam een reorganisatie van de consultatie. Als verpleegkundige was je niet langer de secretaresse van de dokter, maar men kreeg een eigen consult met een opsplitsing in een medisch en psychosociaal luik en extra aandacht voor kansengroepen.”
“Het teamwerk werd toen ook ingevoerd. Via de laptop werden alle gegevens uit het werkveld rechtstreeks ingevuld. Er kwam ook een nieuwe vorm van gehoorscreening voor pasgeborenen. Nog iets later kwam de K&G-lijn tot leven. Op het centrale nummer konden ouders terecht met al hun vragen.”
“Heel recent werd de BAB vervangen door een startgesprek. Dit is een kennismakingsgesprek dat meestal thuis doorgaat in het laatste kwartaal van de zwangerschap. Bij de geboorte worden de gegevens elektronisch doorgestuurd. Gezinnen krijgen een brede ondersteuning en er wordt samengewerkt met partners op lokaal niveau. Tot slot ging in 2019 ‘Opgroeien’ van start. Dit is een dienstverlening bij het jongerenwelzijn. De jeugdhulp kwam zo dichter bij Kind en Gezin te staan.”
Enorm veel veranderd
Carine beleefde een boeiende loopbaan van 38 jaar. Ze kwam in diverse familiale situaties terecht. “Langsgaan bij een gezin betekende voor mij een uitdaging. De mooiste beloning is de hulp die je kan bieden. De ouders zijn blij als de verpleegkundige langs gaat na de geboorte. Ze kunnen hun bezorgdheden delen. De vertrouwensband tussen verpleegkundige en ouders is van groot belang.”
“De maatschappij is door de tijd heen enorm veranderd, maar een aantal basiswaarden zijn gebleven, zoals tijd vrij maken om naar de ouders te luisteren. De coronaperiode, die ik helaas ook meemaakte, was niet vanzelfsprekend. Een deel van de huisbezoeken werden geannuleerd.”
“De bestaande consultaties voor de vaccinaties en zorggezinnen moesten gereorganiseerd worden. Met pensioen gaan in de huidige omstandigheden, is niet leuk. Ik hoop alvast dat ik in al die jaren voor veel gezinnen het verschil heb gemaakt en dat ze een goede herinnering aan mij overhouden.”
(Nele Sabbe)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier