Martine Fournier : “Zuid-West-Vlaanderen wil ook wel privébewaking op grote parkings”
De burgemeester van Menen formuleerde haar vraag deze namiddag in het Vlaams Parlement, naar aanleiding van een mondelinge vraag die haar collega Renaat Landuyt stelde aan minister Ben Weyts, over de privébewaking op de snelwegparkings van Jabbeke en Mannekensvere.
“We appreciëren het sterk dat u als vorm van noodmaatregel met privébewaking een en ander komt versterken in de strijd tegen de mensenhandel”, aldus Renaat Landuyt (SP.A) deze namiddag in de commissie mobiliteit. “Dat is beter dan wat federaal minister van Binnenlandse Zaken Jambon doet. Die kondigt extra politiemensen aan, maar het zijn onze politiemensen die op een andere plaats gaan werken. Het lijkt alsof er bijkomende politiemensen zijn, maar dat is niet helemaal juist. Het siert u dat u dit erkent en opneemt om extra bijstand te leveren.”
“U sprak over bijkomend overleg voor structurele oplossingen. Mijn vragen gaan vooral in die richting. Wanneer vindt dat overleg plaats? Wat is uw plan van aanpak? Wanneer en hoelang zult u ons helpen met de privébewaking? En ik wil geen misbruik maken van uw operatie voor de parkings, maar ik signaleer toch dat het handig zou zijn mocht u in die zin ook kunnen helpen aan de Vlaamse zeehaven in Brugge om die ook een betere bewaking te geven.”
Bijna 200.000 euro
“Uw vraag gaat over de problematiek van de inklimming door illegalen op de snelwegparkings”, antwoordde mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). “Die problematiek was heel acuut in Drongen, waar beslist is om de parking te sluiten. Dit vooral ook wegens de nabijheid van bewoning en de mogelijkheid om snel te ontsnappen richting die bewoning. Om te vermijden dat de situatie zich gewoon zou verplaatsen naar andere parkings, voorzien we in extra bewaking door twee private bewakingsagenten met een hond, op de parkings van Mannekensvere en Jabbeke. Dit gebeurt 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Het budget voor deze bewaking bedraagt 186.954 euro, om exact te zijn. De parking van Drongen is nog tot eind deze maand dicht, maar als hij opnieuw wordt geopend, zal dat ook met die private bewaking zijn en minstens voor twee weken. Intussen hebben we ook zicht op een en ander door de praktijk van Jabbeke en Mannekensvere.”
“Ondertussen heb ik overleg gepland met minister Jambon, staatssecretaris Francken en de vijf gouverneurs. We gaan op 8 november samenzitten, met de bedoeling een structurele oplossing te vinden voor de beveiliging van de snelwegparkings, en niet alleen in West-Vlaanderen, want door een cascade-effect verplaatst het probleem zich.”
“50 illegalen op twee maanden tijd”
Een conclusie waarop Martine Fournier (CD&V) gretig inpikte : “In Zuid-West-Vlaanderen zijn er ook heel grote grensoversteken en grensparkings. Ik zie nu al een spectaculaire toename van het aantal illegalen dat bij ons gevonden wordt. Vanmorgen kreeg ik een telefoon van de korpschef, waarin hij meldde dat er opnieuw zes illegalen werden aangetroffen op onze parking. De jongste twee maanden waren het er om en bij de vijftig. Uiteraard kunnen we die cijfers niet vergelijken met de cijfers van Jabbeke en dergelijke. Maar toch is dat voor onze streek een spectaculaire toename. “
“Het is een enorme belasting, niet alleen voor ons lokaal bestuur, maar vooral voor onze politie. Ons korps is al overbelast, met alle verschillende problematieken. En het houdt ook heel wat administratieve rompslomp in voor een politiezone wanneer de politie illegalen oppakt. Meestal betekent dat ongeveer een dag werk, waarbij de persoon in kwestie op het einde van de rit te horen krijgt dat hij het land moet verlaten. Dan staat hij terug op straat en probeert opnieuw die grens over te steken.”
“Minister, indien het bij ons in Zuid-West-Vlaanderen ook zo problematisch wordt, mogen wij dan ook bij u aankloppen voor hulp en eventueel voor privébewaking?”
“Voorbereid op ontruiming van Calais”
Een vraag waar Ben Weyts geen ja of geen nee op antwoordde. “Vermits ik alle gouverneurs samenroep, veronderstel ik dat ook de problematiek van Zuid-West-Vlaanderen, net als heel wat andere problematieken, op tafel zal komen.
Voor alle duidelijkheid: de private bewakers hebben geen politionele bevoegdheid. Zij komen dus niet in de plaats van de politie, maar dienen vooral ter afschrikking. Wanneer zij een vaststelling doen van de aanwezigheid van illegalen of illegaal transport van mensenhandel, dan signaleren zij dat onmiddellijk. Zij kunnen niet anders doen dan de feitelijke vaststellingen. Nadien is het aan de politie, die onmiddellijk wordt gecontacteerd, om op te treden.”
“Ook dan moeten de administratieve procedures, met de paperassen en dergelijke, worden doorlopen. Op dat vlak kan ik dus geen soelaas bieden. Maar we kunnen alleszins wel voorbereid zijn op mogelijke consequenties die zullen ontstaan wanneer Calais en de kampplaatsen daar finaal worden gesloten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier