Marleen ontvangt € 3.000 budget voor buurtproject ‘Verlichte verbondenheid’ dankzij Hoplr en abdijbier Affligem

Het idee om wijken te voorzien van sfeerverlichting ontstond tijdens de coronaperiode © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het buurtproject ‘Verlichte verbondenheid’ van Marleen Achtergaele (63) uit Bissegem wint € 3.000 budget om haar buurtversterkend initiatief te verwezenlijken dankzij de buurtactie van sociaal buurtplatform Hoplr en abdijbier Affligem. “Door iedereen te voorzien van een ledkaars voor de deur of op de brievenbus hoop ik meer licht en verbondenheid te brengen tijdens de kerstperiode.”

De actie van sociaal buurtnetwerk Hoplr en abdijbier Affligem nodigde buurten een maand lang uit om hun ideeën in te dienen via het platform ‘Maak van je buurt een hechte buurt’. Naast Brussel en Affligem, werd ook Kortrijk geselecteerd als winnaar met het project van Marleen Achtergaele. “Ik wil in de Tientjeswijk iedereen voorzien van een ledkaars. Dat geeft niet alleen een prachtig zicht in de straat tijdens de donkere maanden. Op deze manier hoop ik ook de vele vijfenzestigplussers, alleenstaanden en andere buurtbewoners die vaak eenzamer zijn, meer te betrekken bij de buurt. Het brengt mensen op een bijzonder laagdrempelige manier samen”, zegt Marleen die als trotse winnaar eerst en vooral de sponsors, Hopler-CEO en oprichter Jennick Scheerlinck en Sebastiaan De Meester van Alken-Maes (Affligem) van harte wil bedanken.

“Op deze manier hoop ik ook de vele vijfenzestigplussers, alleenstaanden en andere buurtbewoners die vaak eenzamer zijn, meer te betrekken bij de buurt”

“Ik woon hier al negen jaar. Het huisje heb ik volledig gerenoveerd. Ik kwam van een grote woning van 2.000 m² naar een kleine woning van een 45 m². Het was een grote aanpassing. Ik heb me veel alleen gevoeld, ondanks dat het hier dichtbevolkt is. Ik kende niemand en het heeft een hele tijd geduurd vooraleer er contact kwam met de buurtbewoners.”

De Tientjeswijk in Bissegem bestaat uit een combinatie van alleenstaande jongeren en ouderen, jonge koppels, koppels van middelbare leeftijd met en zonder kinderen en 70+’ers. “De buurt is stilaan aan het veranderen. Vroeger was het hier een sociale woonwijk. De laatste jaren komen langzaamaan de huizen te koop te staan, zodoende zijn er nieuwe eigenaars en bewoners. Ook de woningen, eigendom van SW+, veranderen op regelmatige basis van huurders.”

Het idee om meer verbondenheid te creëren in haar geliefde wijk is tijdens de coronaperiode ontstaan. “Dan was het heel duidelijk merkbaar hoeveel nood men had aan communicatie en steun. De huidige inwoners van de wijk kennen elkaar niet zo goed meer, hetgeen jaren geleden anders was, zo horen we van de oudere buurtbewoners. Ze missen het contact met de buren, sommigen voelen zich eenzaam, zelfs hulpeloos. Ook ik merk dat de regelmatige wissels van bewoners, de leeftijdsverschillen, de werkenden en de thuisblijvers, het niet evident maken om een hechte band te creëren met elkaar.”

“De huidige inwoners van de wijk kennen elkaar niet zo goed meer, hetgeen jaren geleden anders was, zo horen we van de oudere buurtbewoners”

Marleen is coördinator van de zelfhulpvereniging IMLandelijk. De vzw richt zich tot iedereen die te maken heeft (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag en organiseert tal van lotgenotengroepen voor slachtoffers. “Daar ontstond het idee om wijken te voorzien van sfeerverlichting, wat kaarsen op de hoeken van de straat, enzovoort. Echter, de hele kerstweek regende het en de uitvoering viel letterlijk in het water. Vandaar wou ik dit jaar, tijdens de donkere maanden, meer licht en verbondenheid brengen komende kerstperiode – en erna mag uiteraard ook – in de Tientjeswijk te Bissegem. Met de buurtactie zag ik mijn kans schoon om het sluimerende idee tot werkelijkheid te laten komen. Want ondanks het wegvallen van de coronamaatregelen, hoor en merk ik dat velen geïsoleerd blijven, men de buren niet meer kent door de wisselingen van bewoners en dat er weinig onderling contact gemaakt wordt om allerhande redenen.”

“Want ondanks het wegvallen van de coronamaatregelen, hoor en merk ik dat velen geïsoleerd blijven”

En dat is Marleen gelukt. Ze bekomt 3.000 euro budget om haar buurtversterkend initiatief te verwezenlijken. “Gezien het gemak van platte brievenbussen in bijna al de doodlopende zijstraten en één lange verbindingsstraat leek het me een mooi initiatief om elke woning te voorzien van een ledkaars, met batterij, en wat uitleg over de reden en de sponsors. Het zal niet alleen een prachtig zicht geven in de straten tijdens de donkere dagen, maar ook een mooie verbinding met elkaar, via de kaarsen. Het initiatief zal zeker en vast aanleiding geven tot communicatie tussen de buren en dit op een bijzonder laagdrempelige manier.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier