Mario Goes van SOS Reptiel bouwt zes nieuwe krokodillenverblijven: “Voor Voldemort, onze Nijlkrokodil”

Redactie KW

Mario Goes (45), de bezieler van SOS Reptiel in Ichtegem waar 300 reptielen leven, is volop bezig met het bouwen van zes nieuwe grote krokodillenverblijven. De huidige worden veel te klein, de krokodillen te groot. “Mijn favoriet? Dat is toch wel Voldemort, of Voldie, onze intussen twee meter lange Nijlkrokodil”, zegt Mario.

SOS Reptiel langs de Torhoutbaan in Ichtegem is intussen in heel Vlaanderen en daarbuiten bekend als erkend opvangcentrum voor reptielen en bij uitbreiding koudbloedigen. Bezieler is Mario Goes, die het centrum in 2010 oprichtte in Houtave, een jaar later officieel erkend werd, en 13 jaar later gevestigd is op een nieuwe locatie, een oude boerderij, in Ichtegem.

Voldemort, de Nijlkrokodil

“We vangen hier intussen 300 dieren op”, vervolgt Mario. “Ongeveer 200 daarvan zijn schildpadden. Die waren vroeger legaal, maar zijn nu verboden. Daarnaast hebben we een vijftigtal slangen. Velen van hen zijn dieren die nooit meer ter adoptie kunnen aangeboden worden, zoals een anaconda, net- en tijgerpython. Daarnaast zitten hier ook vissen, hagedissen, gekko’s, leguanen… en acht krokodillen. Vijf kaaimannen en drie krokodillen onder wie Voldemort. Voldie is mijn favoriet hier. Een Nijlkrokodil die 30 centimeter groot was toen hij hier 9 jaar geleden kwam. Intussen is het een beest van twee meter. Het is een hele braven, maar hij heeft wel altijd honger (lacht). Ik zet hem bewust wat op dieet: om de drie dagen een emmer vol vlees en organen, dat is genoeg. Ook de krokodillen zullen hier blijven tot ze sterven. Hoe ouder een krokodil wordt, hoe sterker én slimmer hij wordt. Ik daarentegen word alleen maar dommer en minder sterk. Dus moet ik oplossingen zoeken. (lacht)

Steun heel welkom

Om alle dieren een kwalitatief leven te bieden is SOS Reptiel volop bezig met verbouwingen. “Zo bouwen we in een oude mestkelder van de varkensstal nieuwe verblijven voor de krokodillen. We willen er zes bouwen, maar zullen al blij zijn dat er vier af raken. Want alle werken doen we zelf. Wij zijn voor de opvang en het onderhoud van de dieren volledig afhankelijk van giften en vrijwilligers. Ook voor de bouw van onze nieuwe verblijven is dat zo. Corona heeft er ook zwaar ingehakt bij ons, daar herstellen we nog steeds van. We hebben een team van 53 vrijwilligers maar dat zijn zeker niet allemaal verzorgers. Dat zijn ook mensen die in hun vrije tijd komen helpen met het bouwen van verblijven. Zonder hen stonden we nergens, en daar ben ik hen heel dankbaar voor. Samen zorgen we dat we samen bouwen aan de toekomst van SOS Reptiel.” (JH)

SOS Reptiel heeft alle steun hard nodig. Je kan steunend lid worden of peter/meter van een dier. Een vrijblijvende gift kan altijd op BE40 7512 0991 0363.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier