Marine brengt uitvalsbasis opleidingen onder in Oostende
De marinekazerne Bootsman Jonsen in Oostende wordt de uitvalsbasis van de Navy Academy, het opleidingscentrum van de marine. De eerste veranderingen zijn al zichtbaar op het terrein.
Tegen 2030 zal de Marine een ware gedaanteverwisseling ondergaan. De vloot zal nagenoeg volledig vernieuwd zijn en het personeelsbestand gevoelig aangegroeid. Tegen 2024 treedt het eerste nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuig in dienst en enkele jaren later voegen ook de nieuwe fregatten zich bij de vloot. De structuren van de Marine worden ook hertekend. Op het vlak van opleidingen is dat al merkbaar.
Tot voor kort vielen de opleidingen onder de Directie Ondersteuning van de Marine. Er zijn momenteel drie opleidingscentra. Het Competentie Centrum in Brugge (CCMAR Sint-Kruis) staat in voor nautische vormingen, technische vormingen, opleidingen brandbestrijding en de opleiding tot kok. In de binationale school in Den Helder (Nederland) worden alle operationele vormingen (detector, verbindingen…) gegeven om aan boord van een oorlogsbodem te kunnen functioneren. De Marinekazerne Bootsman Jonsen in Oostende is ten slotte de referentie voor opleidingen in mijnenbestrijding.
Bij de hertekening van de structuur van de Marine werd beslist om de opleidingen onder een aparte directie onder te brengen, de Navy Academy (NAC). De Navy Academy zal naast het aanbieden van opleidingen ook het kenniscentrum worden van de Marine. De nieuw opgerichte staf van de Navy Academy nam recent haar intrek in Oostende. Op termijn zullen ook alle vormingen die nu in Brugge worden gegeven, verhuizen naar Oostende. Zo drijft de Marine zijn aanwezigheid in de koningin der badsteden gevoelig op. Voor sommige opleidingen zal er in de toekomst ook nauw samengewerkt worden met de private sector.
Mijnenbestrijding
“Oostende blijft ook tijdens en na deze transitie de referentie op vlak van mijnenbestrijding. Het belang van Oostende zal op dat vlak zelfs nog toenemen”, laat de Marine weten. “Met de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen maken we de omschakeling naar een nieuw concept van mijnenbestrijding, waarbij onbemande drones het speerpunt vormen. De opleidingen zullen hierop afgestemd worden en binnen enkele jaren worden ook nieuwe simulatoren gebouwd in Oostende.”
Daarnaast huisvest de kazerne Bootsman Jonsen ook het NATO Center of Excellence op het vlak van mijnenbestrijding en zal de ECA Group investeren in een fabriek voor maritieme drones in Oostende. Oostende wordt dus een echte hub op vlak van mijnenbestrijding.
Transitie krijgt vorm
De eerste tekenen van deze transitie zijn ondertussen merkbaar. De nieuwe directeur van de Navy Academy, kapitein-ter-zee Peter Ramboer, werkt samen met zijn staf aan de opleidingen van de toekomst. Hij nam recent zijn intrek in de kazerne Bootsman Jonsen. Hij is naast directeur van de Navy Academy ook plaatscommandant voor Oostende.
“De transitie komt op kruissnelheid”, aldus Peter Ramboer. “De plannen worden elke dag concreter. Tegen 2025 verhuist de koksopleiding naar Oostende. Tegen 2028 zal Oostende alle vormingen huisvesten die momenteel in Brugge worden gegeven. We trekken ook de kaart van de digitalisering en zullen fungeren als het kennis- en expertisecentrum van de Marine. De opleiding mijnenbestrijding zal een grondige reshuffle ondergaan met de komst van talrijke nieuwe drones. De Marine zal in de toekomst, meer dan ooit, een attractieve werkgever zijn.”
Kapitein-ter-zee Ramboer is gespecialiseerd in mijnenbestrijding en in 2018 was hij gedurende een jaar commandant van één van de twee permanente mijnenbestrijdingseskaders van de NATO. Als directeur van de Navy Academy maakt hij ook deel uit van de Commandoraad van de Marine. Peter Ramboer is 52, werd geboren in Oostende en woont nu in Torhout, waar hij ereburger is.
Luitenant-ter-zee eerste klasse Nicolas Doyen is de nieuwe kwartiercommandant van de kazerne Bootsman Jonsen. De Henegouwer (36) zal in die hoedanigheid een belangrijke rol spelen in de infrastructuurwerken die de Marinekazerne moeten omvormen tot het opleidingscentrum van de toekomst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier