Marijke organiseert benefiet ten voordele van Bangladesh

Samen met vijftien andere mensen verkende Marijke Bangladesh op de fiets. © gf
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

In februari ging Marijke Vandenberghe samen met vijftien andere 55-plussers op ervaringsreis naar Bangladesh, waar ze zich voor een groot deel met de fiets verplaatsten. Ze kregen een beeld van de gezondheidszorg en het dagelijkse leven van de Bengalen, maar zagen ook veel problemen. Marijke deed haar verhaal van deze bijzondere ervaring en organiseert op 21 april een benefiet.

“Toen mijn man Dominique en ik vanuit WSM het vroegere Wereldsolidariteit de uitnodiging kregen om mee te gaan op de ervaringsreis van OKRA en WSM naar Bangladesh, was ik niet meteen enthousiast”, steekt Marijke (62) van wal. “Vooral het feit dat we vooraf per persoon 2.000 euro moesten inzamelen als steun voor de lokale organisatie GK schrok mij af. Uiteindelijk besloten we toch de stap te zetten om mee te gaan en bleek het inzamelen van het geld, met de hulp van heel wat vrienden en kennissen, geen probleem te zijn. Helaas brak Dominique kort voor ons vertrek bij een val met de fiets zijn heup, waardoor ik alleen ben meegegaan. Ik ben vertrokken met als doel om me te laten onderdompelen in de Bengaalse cultuur. Doordat je al fietsend anders naar de wereld kijkt, is dit ook heel goed gelukt.”

Geneeskunde

“Tijdens onze reis leerden we de werking van de lokale organisatie GK kennen, de afkorting van Gonoshasthaya Kendra oftewel geneeskunde voor het volk. Deze non-profitorganisatie richt zich op gezondheidszorg voor het volk. Zij beschikken over ziekenhuizen en apotheken, maar ook over vijftig gezondheidscentra waar mensen terecht kunnen voor onderzoek en behandelingen. Ze gaan ook bij de mensen in de dorpen langs om medische zorg aan huis te bieden. Ten slotte leiden ze ook zorgverplegers op, waarvan tachtig procent vrouwen, wat in een moslimland zeker niet evident is. Met hen zijn we langsgegaan in de vluchtelingenkampen van Cox’s Bazar, waar in 2017 om en bij de één miljoen Rohingya-vluchtelingen terecht kwamen, op de vlucht voor het etnisch geweld in Myanmar en waar deze mensen in erbarmelijke omstandigheden in rieten hutten wonen. Het probleem is dat Bangladesh hen niet wil opnemen en dat de leiders in Myanmar hen ook niet meer terug willen.”

Rana Plaza

“In Dhaka, de hectische hoofdstad van het land met 14,5 miljoen inwoners, zijn we Rana Plaza gaan bezoeken. Deze plaats werd op 24 april 2013 wereldnieuws omdat hier een textielfabriek instortte met 1.138 doden tot gevolg. Sinds de ramp is er wel een en ander veranderd, wat we tijdens een bezoek aan een textielfabriek in Dhaka ook gemerkt hebben. De kledingarbeid(st)ers krijgen nu een minimumloon, hun werkdag is beperkt tot acht uur (met maximaal twee overuren) en kinderen onder 16 jaar tewerkstellen is beperkt. Blijft uiteraard de vraag in hoeverre alles gerespecteerd wordt en of het minimumloon voldoende is voor de gezinnen om te overleven… Als gevolg hiervan kijk ik bij het kopen van kleren in België nu toch wel waar ze gemaakt zijn. Vanuit OKRA waren we uiteraard ook geïnteresseerd in hoe het met de zorg voor de ouderen gesteld is. Aan heel wat gezondheidscentra is een zogenaamde elderly club verbonden, waar ouderen mekaar kunnen ontmoeten, activiteiten doen en info krijgen. De bevolking in Bangladesh veroudert ook steeds meer, wat eenzaamheid in de hand werkt en ook voor financiële problemen zorgt. Hun inkomen pensioen of geld van de kinderen – is vaak ontoereikend.”

Banglafriet

“Om de werking van GK financieel te steunen organiseren we op zondag 21 april in zaal De Fontein de benefietmaaltijd Banglafriet. We starten om 11.30 uur met het onthaal en aperitief, waarna ik met wat uitleg en beelden het verhaal van de reis zal doen. Om 12.30 uur kan iedereen aanschuiven voor de maaltijd. Volwassenen kunnen kiezen tussen frietjes met stoofvlees, met vol-au-vent of met een vegetarische burger, alles met groenten en sausjes en dat voor de prijs van 20 euro. Kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen 10 euro en voor kinderen jonger dan 6 jaar is het gratis. Nadien is er koffie en gebak en kan er nog nagekaart worden.”

Inschrijven kan door een mail met als onderwerp ‘Banglafriet’ te sturen naar dominique.coopman@gmail.com, met vermelding van de namen, het aantal personen en de keuze qua menu. Het bedrag schrijf je over naar rekening BE64 7775 1654 2052 van Coopman-Vandenberghe met vermelding Banglafriet, de naam en het aantal personen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier