https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Marieke Blomme slaagt in haar recordpoging om de kust af te zwemmen

© (Foto DM)
Bron: Belga

Marieke Blomme begon woensdagmorgen aan haar recordpoging om de kust af te zwemmen. Dat wilde de sportcoach doen in 18 uur tijd, terwijl het record momenteel op 23 uur, 19 minuten en 58 seconden staat. Mariekes recordpoging stond oorspronkelijk gepland op maandag maar door de slechte weersomstandigheden werd die poging uitgesteld. De vrouw zwom in totaal zo’n 67 kilometer.

Marieke slaagde in haar opzet. Ze zette niet alleen een straffe prestatie neer door de kustlijn af te zwemmen, maar deed dat ook in een recordtijd van 18 uur en 45 minuten.

© (Foto JS)

In Oostende is ze even uit het water gegaan, op de boot. Daar kon ze wat krachtvoer opdoen in de vorm van pannenkoeken en warme thee. ‘s Ochtends nam ze een voorsprong van bijna twee uur, maar in de middag verdween die helemaal door tegen de stroming in te moeten zwemmen. In de vooravond had ze de stroming weer mee.

Pannenkoeken en warme thee als krachtvoer. (foto Instagram)
Pannenkoeken en warme thee als krachtvoer. (foto Instagram)

Woensdagmorgen startte Marieke Blomme om 7.24 uur ‘s morgens vanuit De Panne. De tocht van 18 uur leidt haar langs de volledige Belgische kust tot in Knokke-Heist. Daar zou ze om 23.40 uur moeten aankomen om de recordpoging te doen slagen. Al spelen de weersomstandigheden een grote rol. “Maandag was het niet mogelijk om te starten maar ook woensdag zijn de omstandigheden niet helemaal ideaal. Bij de start van mijn tocht zullen er nog vrij grote golven zijn tot 90 centimeter. Ook de wind zit eerst niet zo goed. Rond de middag draait de wind en zouden de omstandigheden beter moeten worden”, aldus Marieke.

Gedurende de volledige tocht wordt Marieke bijgestaan door een begeleidingsboot. Daarnaast gaat er in de eerste helft van de route een zeilboot mee, die later wordt afgelost door nog een andere boot. Vanop de begeleidingsboot zal haar man haar om de twintig minuten eten en drinken aangeven met de ‘feeding stick’.

Marieke bij haar passage in Middelkerke. (foto Luc Cassiman)
Marieke bij haar passage in Middelkerke. (foto Luc Cassiman)

Marieke kwam op het idee voor de recordpoging tijdens de coronaperiode. “Alle wedstrijden die ik wilde doen, werden afgeschaft dus ben ik maar beginnen trainen voor een doel dat niet kon worden afgelast door corona.” Tegelijk is de recordpoging bedoeld om de aandacht te vestigen op gelijke kansen in de sport voor iedereen. De Belgian Coast Swim is een fundraiser voor: The Homestretch Foundation, een organisatie die gaat voor gelijke kansen voor vrouwen in sport, en Snowbility, een vzw die wintersporten mogelijk maakt voor mensen met een fysieke beperking. Elke donatie wordt integraal aan de vzw’s geschonken. Alle andere kosten draagt Marieke Blomme zelf.

Via sociale media kan iedereen de tocht van Marieke op de voet volgen.

Woensdagochtend zagen omwonenden de recordpoging van Marieke echter als vluchtelingen op een rubberbootje. Zij verwittigden de politie die snel duidelijkheid bracht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten