Marcus fleurt Westerkwartier op met kleurrijke boomspiegels
WESTERKWARTIER Om de verharding in de straten te breken, creëerde buurtbewoner Marcus Seidel heel wat keurig gevulde boomspiegels in de Timmermanstraat.
“Ik bracht mijn jeugdjaren door in de Stad aan Zee, maar door mijn werk was de streek Algarve lange tijd mijn biotoop”, opent Marcus Seidel. “Ik leefde er in een erg groene wijk, als het ware in harmonie met de natuur. Als echte natuurmens was dat voor mij een ideale situatie. Terug in Oostende was het contrast enorm. Het leek wel een grijze monotone vlakte. Dat is niet bevorderlijk voor de gemoedstoestand van de voorbijgangers. Ook de vele schoolgaande kinderen verdienen beter. Bovendien waren de boomspiegels uitgegroeid tot hondentoiletten. Wat de honden achterlieten, was niet enkel weinig esthetisch maar ook niet goed voor de bomen. Na een bezoek aan het stadhuis kreeg ik toestemming om de boomspiegels in de Timmermanstraat opnieuw in te vullen. Mierennesten groef ik uit om te verhuizen naar het Bosje. Doordat de grond was uitgeput, waren er oorspronkelijk weinig mogelijkheden om de boomspiegels te vullen. De keuze viel op phaecelia’s en lupinen. Lupinen verrijken een uitgeputte bodem op natuurlijke wijze, terwijl phaecelia’s de urine van de honden afbreken. Alles groeide goed, tot de wateroverlast van juli alles verknalde. Ik moest van nul herbeginnen. Deze keer genoot wijnruit de voorkeur. Deze plant werd in de middeleeuwen gebruikt als ontsmettingsmiddel tegen de pest. Het leek me passend om deze soort in tijden van corona vanonder het stof te halen. Bovendien gaat wijnruit de stank van de urine tegen.”
Kleurensymboliek
“In die periode was mijn grootvader overleden. Om de rouw te verwerken koos ik voor paarse, witte en zwarte planten. Ondertussen bezorgde het stadsbestuur me plantjes, oude paletten en houtsnippers. Dat laatste is ideaal als bodembedekker. Want jammer genoeg heeft niet iedereen evenveel respect voor mijn werk. ’s Nachts verdwijnen bloemen en planten en sommige chauffeurs rijden alles omver. Gelukkig zijn er ook positieve reacties. Sommige voorbijgangers informeren naar de soort planten en naar de bedoeling van mijn inzet. Een van de doelen is om een natuurlijke biotoop te ontwerpen voor bijen, hommels, sommige vogels… Want naast bloemen bevatten de boomspiegels in de Timmermanstraat ook distels, kruiden, struiken en zelfs zoete aardappelen. Boomspiegels gevarieerd en duurzaam beplanten vergt veel puzzelwerk.”
Met het oog op volgende lente wordt er nu al nagedacht over lentebloeiers die binnenkort geplant zullen worden. “Bijen en hommels kunnen zo al in het vroege voorjaar nectar aantreffen. Wie wil mag mij snoeihout van knotwilgen, kornoelje (cornus) of hazelaar bezorgen. Dat maakt insectvriendelijke omheiningen mogelijk. Misschien breng ik nog nestkastjes aan voor pimpelmezen of roodborstjes”, aldus nog Marcus Seidel.
“Het is een zeer terechte bekommernis. Waar mogelijk hebben we daarom de gietijzeren boomroosters al vervangen door gevarieerde groene beplanting. De medewerkers van de dienst Openbaar Domein werken hard om alles zo proper en netjes mogelijk te houden. We zien ook dat burgers zelf hier actief aan meewerken. Daar kan ik alleen maar blij om zijn. Ik nodig inwoners ook uit om voorstellen en suggesties doen. Een groene stad is immers een aangename, levendige stad en samen kunnen we zoveel meer. Als bevoegd schepen van Openbaar Domein is en blijft dit één van mijn prioriteiten”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw (N-VA). (BVO)
Info: marcusseidel3@gmail.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier