Marc volgt restauratie van Askoy II al tien jaar op de voet

Marc Vanhecke bij een ‘zwevende’ Askoy II. (foto Luc)
Redactie KW

Bij de test-tewaterlating van de Askoy II was metaalkunstenaar Marc Vanhecke een aandachtige toeschouwer. Sinds een telefoontje in 2014 is hij nauw betrokken geraakt bij de restauratie van het zeiljacht.

Donderdag 21 maart 2024. Een frisse wind waait over de scheepswerf in Zeebrugge waar de Askoy II, het prestigieuze zeiljacht van Jacques Brel, straks voorgoed zijn loods zal verlaten. Enkele belangstellenden volgen nauwgezet de manoeuvres die de enorme hijskraan uitvoert om het 41 ton zware zeilschip op de dieplader te krijgen. De Askoy II krijgt vandaag zijn eerste tewaterlating, als finaal eindstuk van de werkzaamheden, die ruim tien jaar hebben geduurd. De kiel van het schip moet waterdicht zijn…

Het broederpaar Staf en Piet Wittewrongel, die de Askoy II hebben gered, volgt alles met argusogen. Ook zoon Bruno, die straks de kapitein zal zijn van het zeiljacht, en monsieur Bernard uit Bordeaux, die meer dan vijf jaar als vrijwilliger het interieur en de machinekamer van het schip heeft opgesmukt, tekenen present.

Op 4 mei volgt dan de officiële plechtigheid, in aanwezigheid van Maddly Bamy, de levensgezellin van Brel die hem tot in zijn laatste levensuur in 1978 bijstond.

Expo in Lissewege

Metaalkunstenaar Marc Vanhecke kwam eerder toevallig in dit verhaal terecht.

“In de zomer van 2014 kreeg ik een telefoon van Piet Wittewrongel”, aldus Marc. “Piet bezocht toen de kunstexpo in Lissewege en was in contact gekomen met enkele beelden van mij. Die vielen hem zo in de smaak, dat hij voorstelde dat ik enkele werken zou maken met het staal van de kiel van het scheepswrak Askoy II. Hij vertelde me uitgebreid dat hij het wrak opnieuw zeewaardig wou maken, maar dat zulks heel veel tijd en centen zou kosten. Het staal gebruikte ik om zeiltjes van de Askoy II te maken. Ondertussen zijn er dat al meer dan 600 en kreeg ik de titel van mecenas van de Askoy II. Zo ontstond er een warme vriendschap tussen ons en werd ik betrokken in alles wat er met en rond de Askoy II gebeurde. Nu nadert de Askoy II zijn voltooiing. Straks wordt de twintig meter hoge mast uit Canadese oregon geplaatst en komen de zeilen er ook aan. Maar eerst nog de controle op de waterdichtheid….”

In de late namiddag kwam dan het striemende nieuws dat men toch nog een lek in de kiel had ontdekt, waarop het zeiljacht opnieuw uit het water getild werd. Wordt dus vervolgd. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier