Marc Tack (55) en Filip Tijtgat (56) uit Ingelmunster zijn verzot op retrofietsen
Fietsenhandelaar Marc Tack is al van jongs af bezeten door oude fietsen en koersfietsen. Marc bezit er tientallen, waaronder ook fietsen die dateren uit 1875. Ook Filip Tijtgat was een fanaat van retrofietsen. Na een pauze begon hij weer met zijn eerste hobby, door een koersfiets uit de jaren tachtig te demonteren en volledig op te zetten. Marc en Filip zijn geen lid van een wielertoeristenclub. “We willen er vooral kunnen aan sleutelen”, zegt het tweetal.
Marc (55) is getrouwd met Nathalie Depredomme en vader van twee dochters. Hij woont al vele jaren in Oostrozebeke, maar groeide op in de Gentstraat, waar aan de overzijde van de straat in de Gentstraat 184 zijn fietsenzaak is gevestigd. Het cliënteel dat er langs komt, weet dat Marc bezeten is door fietsen en vooral door oude fietsen. De aanpalende woning naast zijn zaak is hij zelfs aan het verbouwen tot een zaaltje en een museum.
In de toekomst wil Marc daar inderdaad heel wat van zijn oude fietsen en motoren in tentoonstellen. Ook nu staat er al veel materiaal in. “Overal staat het al vol, tot zelfs op de zolder”, lacht Marc. “Ik bezit immers zo’n 150 oude fietsen en een 50-tal koersfietsen uit vooral de jaren zestig en zeventig. Bepaalde van mijn oude fietsen dateren zelfs uit de jaren 1800. Ik bezit enkele Michaux-fietsen met een houten wiel uit 1875 en zelfs een Hogi Bi met een hoog wiel uit 1885.”
Zot van Flandria
Marc was nog een klein mannetje toen hij al op zoek ging naar oude fietsen. “Als er een oude fiets bij het oud huisvuil stond, dan nam ik die mee”, lacht Marc. “Ik ben dus al altijd gek geweest van oude fietsen en ik heb die nog allemaal staan. Vijftien jaar geleden begon ik ook koersfietsen uit de jaren zestig en zeventig te sparen. Mijn voorkeur gaat naar het merk Flandria. Dat profteam hield ermee op in 1979. Ik bezit één teamfiets waarmee men zelfs de Ronde van Frankrijk reed. In mijn collectie zit er ook een tijdritfiets van Johan Bruyneel, een Gazelle uit 1963 van Peter Post en meerdere Flandria-fietsen. Ik knap die fietsen op, maar ik rij er niet mee. Als Yves Lampaert ooit stopt als beroepswielrenner bij Deceuninck Quick-Step, dan mag hij eens met mijn retrofietsen rijden”, lacht Marc.
“Als er een oude fiets bij het oud huisvuil stond, dan nam ik die mee”
Filip (56) woont in de John F. Kennedystraat 3. Hij is getrouwd met Kathleen Cottenie, papa van Ruben. Filip werkt als mecanicien bij Desmet Engineering in Ooigem. Ook Filip heeft een boontje voor retrofietsen. “Op mijn tiende rolde ik erin door mijn vader Gerard uit Ingelmunster. Hij was ook bezeten door fietsen en vooral door de Compagnolo-groepen. Ik erfde dus van hem die microbe. Als kleine jongen reed ik met mijn fiets naar fietsenhandelaars in de regio om aan de etalage te kijken naar het nieuwe materiaal dat toen te koop stond. Door mijn interesse voor fietsen kende ik dan ook veel fietsenhandelaars in de regio. Ik had veel fietsonderdelen, maar deed dat later weg. Zo’n twee jaar geleden kwam de passie terug. Dat kwam omdat ik een boek inkeek over oude fietsen en ook omdat ik bij Marc langskwam en al die oude koersfietsen zag staan. Via Facebook kwam ik in groepen van liefhebbers van retro- en pistefietsen terecht. Twee jaar geleden kon ik een retrofiets Moser op de kop tikken in Ichtegem”, vertelt Filip. “Eens terug thuis haalde ik die fiets volledig uit elkaar. Alles werd opgekuist en in orde gebracht.”
“Een verslaving”
Marc en Filip kunnen uren met elkaar praten over retrofietsen en ook uren bezig zijn met het demonteren en monteren ervan, en zo vliegt de tijd voorbij. Een dure hobby ? “Er zijn meer verzamelaars bijgekomen, maar zelf maak je het zo duur als je wilt.” Marc knikt en vult aan: “In het begin spaarde ik werkelijk alles, maar na enkele jaren werd ik toch wat kieskeuriger en begon ik bij aankopen te selecteren. Maar ik geef toe, ’t is een beetje een verslaving. Ik speur de rommelbeurzen af op zoek naar retrofietsen. Ik ga ook naar beurzen in Duitsland, Italië en Frankrijk. Binnen enkele weken stond er een beurs op het programma voor oude fietsen en bromfietsen in Reims (Frankrijk), maar die is afgelast wegens corona.”
Marc en Filip houden van retrofietsen, maar zelf zijn ze geen lid van een wielertoeristenclub. “Ik koers niet graag in groep, mij is het enkel om het materiaal te doen”, benadrukt Filip. “Ik wil er vooral kunnen aan sleutelen.” Marc besluit: “Ik ben al 37 jaar fietsenhandelaar. Ik verkocht echter nog nooit koersfietsen. De koersfietsen die ik in mijn bezit heb, zijn retrofietsen en daar blijft het bij. Naast al die retrofietsen en oude koersfietsen heb ik ook nog veel oude onderdelen in mijn bezit. Ik bezit dus toch wel een unieke verzameling, die ik binnen enkele jaren zeker eens zal tentoonstellen.”
Heb je nog een retro- of koersfiets op zolder staan? Dan maak je er Marc en Filip gelukkig mee. Bel naar
051 30 73 55 (Marc Tack)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier