Mama van zwaar gehandicapte Briek lanceert actie #welprioritair
Elke De Bree, mama van Briek (9) die lijdt aan een ernstige chromosale afwijking waardoor hij een mentale en motorische achterstand heeft, is boos en teleurgesteld. Ondanks de zware handicap kreeg Elke bericht dat haar zoon niet in aanmerking komt voor een PersoonsAssistentie Budget. Daarom doet Elke via een facebookpost een warme oproep aan alle mensen die zich aangesproken voelen of zich herkennen in dit verhaal om te mailen naar welprioritair@gmail.com.
“Deze week kreeg ik een brief waarin stond dat mijn zoon Briek, na vier jaar wachttijd, nog steeds geen PersoonsAssistentie Budget krijgt”, vertelt Elke. “Het VAPH of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap voorziet zo budget om de assistentie voor een kind thuis of op school te organiseren en te financieren. Briek heeft een chromosomale afwijking en heeft een algemene en ernstige ontwikkelingsstoornis. Hij wordt binnenkort 10 maar heeft een ontwikkelingsleeftijd van een kind van anderhalf jaar”, aldus mama Elke.
‘Niet prioritair’
“In de brief staat dat Briek opnieuw niet het budget krijgt waar hij volgens dezelfde briefschrijver al vier jaar recht op heeft. De budgetten waar mensen met een beperking recht op hebben, zijn onvoldoende. Dus krijgt Briek er geen want hij is niet prioritair.”
“Je zou wellicht verwachten dat dit als een schok aankomt, maar dat is het helaas helemaal niet. Mensen zoals Briek waren niet prioritair toen in 2020 nieuwe treinen werden aangekocht die niet toegankelijk bleken voor mensen met een rolstoel. Van de 550 stations in België zijn er maar 70 waarop rolstoelgebruikers zelfstandig kunnen instappen. En de volgende 30 jaar lijkt daar weinig verandering in te komen”, vervolgt Elke.
Armoede
“Mensen zoals Briek waren ook niet prioritair op de vorige overlegcommissie. In heel het debat rond het openblijven van de scholen is het buitengewoon onderwijs niet één keer vernoemd. Meer nog, aan het begin van de vorige lockdown moesten alle mantelzorgers die zorgdragend zijn voor een persoon die in een zorgcentrum voor mensen met een beperking verblijft, een keuze maken. De persoon in de instelling laten of er thuis zelf voor zorgen. Voor de mantelzorgers die de eerste keuze maakten, viel praktisch alle bijkomende hulp weg”, weet Elke.
“Mensen zoals Briek waren ook niet prioritair toen de budgetten verlaagd werden, voor de mensen die er al een kregen. En dat terwijl er een duidelijk verband is tussen mensen met een beperking en armoede in ons land.”
‘Gereduceerd tot dossier’
“Mensen zoals Briek zijn niet prioritair als je ziet hoeveel mensen zonder blikken of blozen op een parking staan die bestemd is voor mensen met een handicap. Bovendien worden hiervoor zelden of nooit boetes voor uitgeschreven”, klinkt Elke teleurgesteld.
“Mensen zoals Briek zijn niet prioritair en worden momenteel gereduceerd tot een dossier. Vorig jaar moesten wij opnieuw een aanvraag doen voor verhoogd kindergeld. Iets wat we hard nodig hebben want alles voor mensen met een beperking is gewoon duurder. Zo kost bijvoorbeeld Brieks fiets, na tussenkomst, meer dan 1.000 euro.”
“Tot vorig jaar werden kinderen onderzocht om dat kindergeld te bepalen. Maar sinds het verhoogd kindergeld onder ‘Kind En Gezin’ valt, wordt de verantwoordelijkheid bij de mantelzorger gelegd. Die moet een dossier opmaken met verslagen waaruit blijkt dat het kind waarvoor hij of zij zorgt, recht heeft op dat kindergeld. Vorig jaar werd de uitbetaling van Brieks kindergeld 3 maanden uitgesteld, omdat ons dossier van 60 pagina’s over niet voldoende informatie beschikte!”
Oproep #welprioritair
“Briek is niet prioritair maar hij zou het moeten zijn”, benadrukt mama Elke De Bree. Daarom doet ze een warme oproep aan alle mensen die zich aangesproken voelen of zich herkennen in dit verhaal om haar facebookbericht te delen. Of om zelf hun eigen verhaal te schrijven en te delen met #welprioritair. “Ik zou graag alle verhalen bundelen en die opsturen naar iedereen die wil luisteren! Mail jouw verhaal naar welprioritair@gmail.com, want dit kan en moet beter!”, besluit Elke. (DM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier