Lydie en Rita zwaaien na bijna halve eeuw af bij Wiegwijs: “Als 15-jarige kwam ik er al met mijn broer op consultatie”

Lydie Bracke (links) en Rita Decaesstecker werden in de bloemetjes gezet na respectievelijk 48 en 40 jaar vrijwilligerswerk bij Kind en Gezin. Tijdens hun ellenlange carrière zagen ze een paar duizend kinderen de revue passeren. (foto JDK)
Redactie KW

Twee belangrijke vrijwilligers in het consultatiecentrum van Wiegwijs, voorheen Kind en Gezin, namen onlangs afscheid en werden in de bloemetjes gezet. Lydie Bracke en Rita Decaesstecker hebben er beiden een lange carrière opzitten, maar kiezen ervoor om het wat rustiger aan te doen.

Slechts weinigen in Kortemark bezochten nooit de consultatieruimte van Kind en Gezin, toen nog in de kleedkamers van CC De Beuk. In de volksmond noemde iedereen het de weginge, want dat was wat er gebeurde: het meten en wegen van jonge kinderen. Lydie Bracke (78) uit de Jan Mioenstraat kijkt met heimwee terug naar een periode van 48 jaar: “Ik ben er gestart in 1976, hoewel ik er vroeger ook al over de vloer kwam. Mijn ouders kregen hun kinderen met een beetje tussentijd, zoals dat heet. Nu komen de kinderen in een gezin veel sneller op elkaar. Dat resulteerde bij ons in het feit dat ik 15 jaar ouder was dan mijn jongste broer, waardoor ik met hem naar de raadplegingen ging. Ik herinner me dat mijn broer een diploma kreeg omdat hij de trouwste bezoeker was van het consultatiecentrum. De dokter daar zei me dat hij er zeker van was dat ik daar nog zou komen werken in de raadplegingen, en kijk: hij heeft gelijk gehad.”

Met ziektes naar huis

“Mijn ouderlijk gezin is eigenlijk afkomstig uit het Oost-Vlaamse Balegem, maar toen ik een paar jaar oud was, is mijn vader, die rijkswachter was, voor zijn werk moeten verhuizen naar Koekelare. Ik spreek geen Frans, zei hij eerst in paniek. Hij dacht dat ze Koekelberg bedoelden. (lacht) Ik ben toen naar Oostende naar de verpleegstersschool getrokken en ik ben er afgestudeerd als kinderverzorgster. Ik heb ook nog een tijdje in het Sint-Jozefziekenhuis gewerkt in Oostende, maar daar ben ik na de geboorte van mijn eerste kind mee gestopt. Indertijd zaten er in de kinderdagverblijven tientallen kinderen dicht bij elkaar en heel vaak kwamen ze met ziektes naar huis, waardoor ze dan ook daadwerkelijk thuis moesten blijven. Dus besloot ik voor mijn kinderen te zorgen tot ze naar school gingen. In 1976 kwam ik terecht bij Moeder en Kinderzorg. Daarna werd dat Kind en Gezin genoemd, terwijl we nu spreken van Wiegwijs.”

Oude weegschaal

“Tot in het jaar 2000 heb ik elke dinsdag en donderdag de raadplegingen helpen verzorgen. Er waren toen steeds twee verpleegsters en een dokter aanwezig. Het was mijn taak om de kinderen te meten en te wegen. Vandaag de dag is dat makkelijk met een digitale weegschaal, maar ik deed dit met een ouderwetse weegschaal, waarbij ik steeds de gewichten moest verzetten om zo tot het juiste gewicht van het kindje te komen. De vaste dokter Vandenbulcke uit Roeselare is toen ziek geworden en is ermee gestopt. Daarna waren het huisartsen die de raadplegingen kwamen doen. Ik heb dit 48 jaar met veel plezier en liefde gedaan, mijn collega Rita Decaesstecker heeft 40 jaar dienst op de teller staan. Toen ik vernam dat ze ermee zou ophouden, dacht ik dat het beter zou zijn als we met z’n tweeën in schoonheid zouden eindigen.”

Mooie tijden

“We hebben een serieus parcours afgelegd in die bijna 50 jaar en ik heb vaak heimwee, want ik zie doodgraag kinderen. Ik denk nog vaak terug aan die mooie tijden in de lokalen achter de Beuk. Nu zijn we verhuisd naar de Roende, maar het afscheid van de locatie in de Torhoutstraat viel me zwaar. Toch moet een mens een beetje aan zichzelf denken. Straks word ik 79 jaar, dus hoog tijd om wat te genieten van het leven. Ik heb ondertussen acht kleinkinderen en een achterkleinkind. Toch stop ik niet helemaal, want ik blijf nog steeds voorzitter van onze afdeling. Daarnaast doe ik nog een beetje vrijwilligerswerk. Zo zorg soms ik voor een zieke persoon hier in de gemeente en ga ik soms bij een gezin in Werken op kindjes passen”, besluit Lydie.

Wiegwijs Kortemark is dringend op zoek naar vers bloed en zoekt vrijwilligers. Zij kunnen contact opnemen via het nummer 0479 25 66 41 of via mail op mariechristine.deceuninck@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier