Luxebelasting op tweede verblijf in De Panne wettig, belangenvereniging raadt leden aan in beroep te gaan tegen vonnis
De taks die de gemeente De Panne oplegt aan eigenaars van een buitenverblijf is wel wettig, zo oordeelt de Brugse rechtbank. De 139 eigenaars die een procedure aanspanden, krijgen daarmee ongelijk. Belangenvereniging voor tweedeverblijvers TWERES raadt haar leden aan om in te gaan tegen het vonnis.
Het vonnis van de Brugse rechtbank is opmerkelijk, nu vorige maand nog dezelfde rechtbank oordeelde dat de taks op buitenverblijven in Koksijde niet wettig was en moest terugbetaald worden. In de hele discussie draait alles om het gelijkheidsbeginsel. In kustgemeenten De Panne, Koksijde en Knokke-Heist betalen vaste inwoners geen gemeentebelasting. Eigenaars van een tweede verblijf moeten wel een taks betalen en vinden dat niet eerlijk.
Extra kosten
In het belastingreglement van de gemeente De Panne wordt een tweede verblijf omschreven als een luxeproduct. “Net als op Cubaanse sigaren, Schotse whisky of in de jaren zeventig zelfs de televisie mag een gemeente daarop taks heffen. De rechter is er in ons geval van uitgegaan dat een tweede verblijf inderdaad een luxeproduct is en dat de taks dus wettig is”, zegt advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de gemeente De Panne juridisch bijstond in de procedure.
De rechtbank motiveerde het vonnis bovendien door te stellen dat de tweedeverblijvers slechts in geringe mate bijdragen aan de sociale cohesie in de gemeente, maar tegelijkertijd wel voor extra kosten zorgen. “Cru gesteld: ze zijn er alleen in de zomermaanden maar door hun aanwezigheid verhogen wel de vastgoedprijzen. Daardoor moet de gemeente De Panne extra investeren in sociale woningen voor haar eigen inwoners. Bovendien zijn er ook extra kosten op vlak van brandweer, politie, huisvuilophaling, noem maar op. De rechter heeft geoordeeld dat die taks die kosten enigszins moet compenseren”, klinkt het.
Belangenvereniging TWERES
Tegen het vonnis kan nog beroep aangetekend worden. “Maar als het standhoudt, dan lijkt dit me een interessant vonnis voor de andere betrokken kustgemeenten. Als zij de buitenverblijven in hun belastingreglement ook omschrijven als een luxeproduct, zal ook hun taks op tweede verblijven wettig standhouden”, zegt meester Vandenbussche.
Belangenvereniging voor tweedeverblijvers TWERES raadt haar leden alvast aan om in te gaan tegen het vonnis omtrent de tweedeverblijfstaks van De Panne. Dat schrijft de vereniging donderdag in een mededeling. “Alle motieven die de rechter in Brugge aanhaalt, zijn immers al door het hof van beroep herhaaldelijk verworpen”, klinkt het.
Volgens TWERES heeft het hof van beroep in eerdere arresten al verduidelijkt dat deze praktijk niet gerechtvaardigd kan worden door bijvoorbeeld de belasting op tweede verblijven te kwalificeren als een weeldetaks.
Lange beroepsprocedure
“Wie dus in Koksijde, Knokke of De Panne tien woningen bezit die allemaal door vaste inwoners worden bewoond, betaalt bijgevolg de belasting niet. Daarentegen betaalt iemand die in Brussel een kamer huurt en daar gedomicilieerd is, de belasting wel indien hij of zij een woning bezit in die gemeenten die als tweede verblijf wordt gebruikt. Het standpunt van het hof van beroep is dus niet meer dan redelijk”, aldus Jos Dumortier, een van de bestuurders van TWERES.
“Vooraleer het hof van beroep zich over deze kwestie zal uitspreken, zullen de tweedeverblijvers, gelet op de werklast van dat hof, echter nog enkele jaren moeten wachten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier