Lusters zorgen voor licht op Labadoux in Ingelmunster

Labadoux Lustert onder andere met oude lusters die een nieuw kunstig leven krijgen dankzij de creatieve medewerking van heel wat voorzieningen. Op de foto Els Verraest (rechts), Joke Opsomer en Jacques Dewachter van de werkgroep. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Met het sociaal-artistiek project Labadoux Lustert wil Labadoux zichzelf en anderen uitdagen om taboes te doorbreken rond mensen in armoede, met fysieke en/of sensorische beperking, mensen die sociaal kwetsbaar zijn, mensen met (jong)dementie, enz.

Lustert is het West-Vlaams voor luister eens. Labadoux wil dat ook mensen uit deze kwetsbare groepen kunnen genieten van de prachtige muziek, de gemoedelijke sfeer en de creativiteit van het Labadoux Festival. Labadoux wil ook luisteren naar elkaar: naar de verhalen en dromen in diversiteit, van allen die er aanwezig zijn. Heel wat voorzieningen gaven lusters een nieuw kunstig leven. Deze lusters werden al tentoongesteld op diverse locaties in onze gemeente.

Zaterdagmorgen: Joke Opsomer uit de Izegemstraat en Els Verraest uit Wevelgem waren al vroeg in de weer om de tentoongestelde lusters van de bib over te brengen naar het festivalterrein, met de hulp van Jacques Dewachter. Hein, Lieve, Katrien, Tom en Danny van de werkgroep waren elders naarstig aan het werk.

Sociaal en artistiek

“Sinds november zijn we intens bezig met Labadoux Lustert. We zijn bijna aan de eindmeet.” zegt Joke. Drie jaar geleden kwam Els Verraest in contact met Labadoux toen er werd gewerkt met oude kerkstoelen. “Katrien Vandecasteele was toen OCMW-voorzitter en ze sprak me aan om mee te brainstormen over hoe we het Labadoux-festival nog meer toegankelijk konden maken en om iets te doen met oude kerkstoelen. Omdat het een sociaal en artistiek project was, werd ik direct over de streep getrokken. In het begin zaten we met veel vraagtekens, maar uiteindelijk was het een leuke zoektocht.”

Na de kerkstoelen kwamen de kaders en nu zijn het lusters die centraal staan.

“Ieder jaar beginnen we vanaf nul. We zijn met enkele mensen die contacten leggen met voorzieningen die meewerken of verder willen meewerken. We proberen ook onze planning in het oog te houden”, benadrukt Joke, die beroepshalve leerkracht is in de Lifestyleschool in Kortrijk. “Door onze bekendheid is het nu al gemakkelijker om een dergelijk kunstproject te promoten. Meer en meer voorzieningen willen meewerken.”

Veel mooie werken

Els: “Het is leuk om vast te stellen dat bepaalde voorzieningen uit de regio één jaar later spontaan terug meewerken. Ieder jaar zitten er echt ongelofelijk veel mooie werken tussen. Ik zag al veel lusters passeren. Ik heb er al enkele in mijn hoofd, die ik misschien zelf zal aankopen.”

Joke: “Mijn voorkeur gaat naar een werk van het Sint-Andriesziekenhuis PAAZ en geriatrie Tielt ook al werd niet echt met een luster gewerkt. Ze werkten met een oor in de vorm van een hart. Daarmee verwijzen ze naar het teken dat Labadoux Lustert wil geven: luisteren naar muziek, luisteren naar elkaar.”

Kreeg Labadoux een andere betekenis voor veel mensen omdat nu ook een sociale insteek wordt gegeven aan de driedaagse? “We willen drempelverlagend werken. De mensen die meewerken aan Labadoux Lustert krijgen enkele zondagstickets, zodat ze ook kunnen meegenieten van het festival. De lusters worden verkocht en de opbrengst gaat naar ‘t Hertje in Ingelmunster.”

Els vult aan: “En op die manier zorgen we er voor dat ook mensen die anders nooit naar een festival zouden komen, de kans krijgen om het toch te doen.”

(Patrick Depypere)

Labadoux op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 mei: www.labadoux.be.