Lukken eten én gooien op allereerste Lukkefeesten

De Lukkefeesten op zondag 19 mei op de Markt in Lo zullen niet alleen lekkerbekken kunnen bekoren. Ook wie houdt van wat competitie zal met het West-Vlaams kampioenschap lukke-gooien en de lukke-rally met billenkarren aan zijn trekken komen. Het wordt een gezellige familiedag voor groot en klein.

De Lukkefeesten zijn de opvolger van de Smaakmarkt en wordt een jaarlijks eendaags evenement. De bestuursleden van VVV Lo-Reninge zijn er alvast klaar voor. (gf)

De Lukkenfeesten zijn de opvolger van de Smaakmarkt waarmee VVV Lo-Reninge jarenlang het toeristische seizoen op gang trok. “De Lukkefeesten moeten een jaarlijks eendaags evenement worden “, zegt Sofie Verstraete van VVV Lo-Reninge. “De historische link tussen Lo-Reninge en Biscuiterie Jules Destrooper vormt de basis voor deze Lukkefeesten.”

De dag start om 11 uur met een lukke-brunch-picknick met streekproducten uit de Westhoek die het label ‘100% West-Vlaams’ dragen. Op de lukke-markt kunnen de bezoekers vanaf 14 uur proeven van verschillende streekproducten. Met kaas, lekkere drankjes en confiserie van Houblonesse, ‘t Breydelke bakt heerlijke Beauvoordse pannenkoeken en Beirens presenteert advocaat, confituur en honing van Kurt Vanryckegem. Aardbeien smullen kan bij Groenten en Fruit Elisa uit Pollinkhove en bij de stand van Glace de Fie uit Alveringem kan je terecht voor ambachtelijk roomijs. Frambiosa y besos komt langs met fruitsappen, siropen en confituur. Slowwings stuurt dan weer zijn bakfiets met koffie, thee en warme chocolademelk richting Lo-Reninge. Liefhebbers van een fris glas bubbels kunnen bij Lionel Hennebel en Lieve Boone champagne proeven. Het Zilver Cruys ten slotte serveert wijnen en een druiven- en perenlikeur.

Een ding is zeker: niemand gaat terug naar huis zoals hij of zij gekomen is – Geert Gombier (VVV Lo-Reninge)

Iets om duimen en vingers van af te likken,wordt ongetwijfeld het ijsje dat speciaal voor de Lukkefeesten werd gecreëerd. “Het is een exclusieve jumelage tussen het bier van Seizoensbrouwerij Vandewalle uit Reninge, het artisanaal ijs van ‘l Héritage uit Reninge en de echte lukken van Biscuiterie Jules Destrooper“, verklapt Sofie Verstraete van VVV Lo-Reninge de ingrediënten. “Drie toppers in één ijsje. Dat zal ongetwijfeld een smaakbom van jewelste zijn.”

Lukke-rally

Biscuiterie Jules Destrooper zal ter plaatse lukken bakken die uiteraard kunnen geproefd worden. Het bezoekerscentrum van Destrooper zet die dag ook de deuren open en er wordt een fabrieksverkoop georganiseerd. Aan de sportievelingen wordt ook gedacht, kwestie van de calorieën te verbranden na het proeven van al dat lekkers. Zo staat er een lukke-rally met billenkarren op het programma. “Een team van twee personen, bestaande uit een volwassene en een kind, wordt op pad gestuurd doorheen het pittoreske Lo”, zegt Geert Gombeir namens VVV Lo-Reninge. “Aan de hand van een aantal opdrachten krijgen ze een stempel en met die kaart maken ze kans een verwenpakket van Jules Destrooper te winnen.”

Tot slot is er ook nog het allereerste West-Vlaams kampioenschap lukke-gooien. “We maken er eigenlijk meteen een wereldkampioenschap van“, lacht Geert Gombeir. “De spelregels liggen nog niet helemaal vast, maar het wordt zeker iets om naar uit te kijken.”

2 Lukky Dj’s

De hele dag is er ook muziek, straattheater en animatie voor groot en klein met onder meer flikken op stelten en de Ierse pretfolkgroep van Slainthè. Ook de peetvaders van elke fuif of party in de Westhoek komen als gelegenheidsduo ‘2 Lukky Dj’s’ terug samen. “De bezoekers kunnen zich laten meevoeren op de golven van hun succes en genieten van de gezellige sfeer op het Vateplein”, besluit Geert Gombier. “Een ding is zeker: niemand gaat terug naar huis zoals hij of zij gekomen is. Op een ‘Kartje Kilo’ meer of minder kijken we niet!“, geeft Gombeir nog een tip wie achter het duo ‘2 Lukky Dj’s’ zit.

(KVCL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.