Lokale burgerinitiatieven floreerden dankzij corona: “Spelen in op specifieke noden in de samenleving”

Pieter Coussement, Steve Van de Cappelle, Annelies Demyttenaere, Dries Dekeersgieter en Bart Vanmaele werkten het afgelopen jaar intensief samen.© (Foto Kurt)
Pieter Coussement, Steve Van de Cappelle, Annelies Demyttenaere, Dries Dekeersgieter en Bart Vanmaele werkten het afgelopen jaar intensief samen.© (Foto Kurt)
Redactie KW

Toegegeven: corona heeft voor velen van ons niet zo’n positieve bijklank. Toch bracht de crisis een aantal mooie neveneffecten met zich mee. Zo werd er meer dan ooit lokaal gekocht, lieten we onze creativiteit de vrije loop om (digitale) oplossingen te vinden voor de sociale afstand en genoten we massaal van de prachtige plekjes in onze eigen achtertuin. Daarnaast zagen ook vier ondernemende Lichterveldenaars hun burgerinitiatieven groeien. “Onze activiteiten kregen door corona plots een heel andere invulling”, klinkt het.

Annelies Demyttenaere, Bart Vanmaele, Dries Dekeersgieter en Steve Van de Cappelle, vier Lichterveldenaars die afgezien van het feit dat ze in dezelfde gemeente wonen, op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen hebben. Toch vonden ze elkaar op een bepaald moment wel doordat ze alle vier bezig zijn met een burgerinitiatief. Burgerinitiatieven zijn initiatieven die heel ad hoc en van onderuit, vanuit de burger, ontstaan, zonder veel inmenging van een overheid.

Online community

Het stimuleert burgers om met elkaar in contact te komen en om concrete noden bij de bevolking in te vullen. ‘Buurtpunt B’korf’, het burgerinitiatief waarbij Annelies Demyttenaere betrokken is, ontstond nog voor corona. “Ik was vanuit mijn job al actief in een buurtpunt in Brugge. De reden waarom ik er in Lichtervelde ook mee ben gestart is simpelweg omdat ik het jammer vond dat hier nog geen dergelijk initiatief was”, legt Annelies uit. ‘Buurtpunt B’korf’, dat sinds kort een vaste stek heeft in De Beelderij, verbindt verschillende functies, mensen en verenigingen op een centraal gelegen locatie. Alles kan en alles mag; van een fietsenherstelplaats tot stekjesbibliotheek; wanneer er een groot draagvlak is voor een idee, zorgen ze bij ‘Buurtpunt B’korf’ dat het er komt.

Er was een duidelijke nood om digitaal met elkaar in contact te blijven

Ondertussen was Dries Dekeersgieter al enige tijd beheerder van de Facebookgroep Ge zie va Lichtervelde a je nog weet da.. . “Elke gemeente heeft wel zo’n Facebookgroep. In Lichtervelde was die er ook al, maar de vorige beheerder zocht een ‘overnemer’. Ik heb me in een impulsieve bui kandidaat gesteld en ik heb de groep tijdens corona alleen maar zien groeien. Er was een duidelijke nood om digitaal met elkaar in contact te blijven.” De webstek en Facebookgroep ‘Lichtervelde koopt Lokaal’ is dan weer ontstaan onder impuls van Annelies en Steve Van de Cappelle, maar ook Dries en Bart Vanmaele raakten al snel betrokken. Samen lanceerden ze een webshop en de klavers, een eigen munteenheid om lokale handelaars te steunen. “’Lichtervelde koopt Lokaal’ is gestart vanuit de nood om lokale handelaars te promoten binnen hun eigen gemeente”, vertelt Steve. “Het platform werd echter meer een community en ondertussen is het veel meer dan louter een promotiekanaal. Zo lanceerden we sinds kort ‘De Stoel’, een ludieke actie om lokale handelaars in de kijker te zetten.”

Organisch groeien

Vier mensen die elkaar daarvoor amper of niet kenden, gingen daardoor plots heel intensief samenwerken. “Dat is ook een beetje de filosofie van het buurtpunt en bij uitbreiding van burgerinitiatieven. Het groeit allemaal heel organisch en flexibel en is ook niet echt toekomstgericht. Het speelt in op de noden die op dat moment in de samenleving aanwezig zijn. Tijdens corona waren die noden heel specifiek en anders dan voorheen, waardoor onze initiatieven ook plots een andere invulling kregen en nieuwe netwerken werden gelegd”, aldus Annelies. Dat burgerinitiatieven vaak van tijdelijke aard zijn, merkte Bart ook bij ‘Lichtervelde koopt Lokaal’. “De webshop was in het begin een groot succes, maar de interesse is wel wat afgenomen de laatste maanden. We zoeken echter altijd naar andere invalshoeken en nieuwe initiatieven om de lokale handelaars te ondersteunen, vandaar ook het idee van ‘De Stoel’”, zegt Bart.

Sociale functie

Hoewel burgerinitiatieven vaak slechts kortstondig bestaan, was er voor bepaalde activiteiten wel een juridische structuur nodig. Daarom werd de vzw ‘Lichtervelde Lokaal’ opgericht, waaronder deelinitiatieven kunnen worden ondergebracht. Ook zit Annelies op regelmatige basis samen met het gemeentebestuur, om af te toetsen hoe ze elkaar kunnen versterken en waar samenwerkingen mogelijk zijn. Daar juichen ze de burgerinitiatieven die in Lichtervelde zijn ontstaan alleen maar toe. “We vinden het mooi om te zien dat mensen zich op vrijwillige basis verenigen en samen een meerwaarde kunnen betekenen voor de maatschappij. Het is net positief dat wij ons als bestuur weinig moeten en kunnen inmengen in dat proces”, klinkt het bij burgemeester Ria Beeussaert-Pattyn (CD&V). “Dat maakt dat er veel ruimte is om bepaalde zaken die gedragen worden door de burgers te proberen en uit te testen.” Bovendien kunnen de burgerinitiatieven die ontstaan zijn rekenen op steun van het bestuur waar nodig. “We hebben bijvoorbeeld voor het buurtpunt een locatie ter beschikking gesteld, alvorens ze op de huidige locatie terecht konden. Verder nemen we deze initiatieven, net als onze andere verenigingen, mee in onze communicatie”, aldus de burgemeester. “Waar nodig zijn we zeker bereid om te ondersteunen en samen te werken. Vandaar ook het overleg, waar een aantal praktische zaken, maar ook nieuwe ideeën besproken worden, om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.” Na corona hopen Annelies, Bart, Steve en Dries met hun initiatieven meer ontmoeting te kunnen bewerkstelligen. “Veel van onze activiteiten gebeuren nu online, waardoor de sociale functie nog niet echt ingevuld werd. We hopen dat dat in de toekomst zal veranderen”, besluit Annelies. (LH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier