Lokale besturen blijven bouwen in overstromingsgebied toelaten
De overvloedige regenval van de voorbije dagen maakte vooral in de Westhoek nog maar eens duidelijk hoe groot de hinder en schade kan zijn. Toch laten verschillende West-Vlaamse gemeenten het bouwen van nieuwe woningen of hele verkavelingen in overstromingsgevoelige gebieden nog altijd toe. Het departement Omgeving van de Vlaamse overheid ging in september en oktober in beroep tegen 17 vergunde projecten, drie daarvan in West-Vlaanderen.
De waterellende en verwoestende overstromingen van afgelopen zomer in Wallonië waren voor minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de druppel. In de onmiddellijke nasleep van de watersnood vroeg de minister aan steden en gemeenten om niet langer bouwvergunningen toe te kennen voor watergevoelige gebieden. Tegelijk kreeg haar administratie, het departement Omgeving, ook de opdracht om élke keer beroep aan te tekenen mochten er toch vergunningen voor die overstromingsgevoelige gebieden worden afgeleverd.
“Investeren in miserie”
Volgens minister Demir is ‘vandaag investeren in woningen in gebieden met overstromingsrisico investeren in je eigen miserie’. “We hebben allemaal gezien welke ellende overstromingen met zich meebrengen”, zei ze toen. “Wat we absoluut niet mogen doen, is het probleem groter maken voor de toekomst. We zien echter dat lokale besturen zich daar niet altijd aan houden, dan moeten we wel in beroep gaan.”
Begin september raakte bekend dat de Vlaamse overheid vorige zomer 14 van die lokale dossiers had aangevochten. Vijf daarvan – meer dan één op de drie – waren West-Vlaams. Zo was er een Brugse verkaveling voor sociale woningen en had het gemeentebestuur van Zedelgem toestemming gegeven voor een verkaveling van maar liefst 82 loten in in effectief overstromingsgebied. Maar ook in september en oktober zijn lokale besturen, ondanks de uitdrukkelijke vraag van minister Demir, vergunningen voor bouwprojecten in signaal- en overstromingsgebieden blijven toekennen.
14 woningen in Ledegem
In totaal gaat het voor heel Vlaanderen om 17 projecten waartegen het departement Omgeving beroep aantekende. Dat bevestigt woordvoerder Brigitte Borgmans. Drie van die projecten liggen in West-Vlaanderen. Zo kende Waregem een omgevingsvergunning toe voor een woning in effectief overstromingsgevoelig gebied en liet Vleteren de bouw van een nieuwe woning op een stuk grond waar een extra watertoets noodzakelijk is, toe. In oktober verleende de gemeente Ledegem een omgevingsvergunning voor 14 woningen, ook al in effectief overstromingsgevoelig gebied.
“Het feit dat we automatisch in beroep gaan tegen deze vergunningen is niet per se een oordeel over de werking van die lokale besturen”, benadrukt Brigitte Borgmans van het departement Omgeving. “Het is te kort door de bocht om te stellen dat er niet gebouwd kan worden of dat gemeenten geen vergunningen mogen afleveren in die gebieden. Het is veel genuanceerder dan dat. Wel moeten omgevingsvergunningen in dergelijke gebieden heel goed onderbouwd zijn.”
Het komt nu de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen toe om uitspraak te doen in de beroepsprocedure.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier