Lieselot Geeregat ontwerpt juwelen op maat met LunaLotta: “Achter ieder juweel zit een verhaal”

Lieselot Geeregat ontwerpt verlovingsjuwelen, trouwringen en rouwjuwelen op maat. Recent begon ze ook met moedermelkjuwelen. © HVDB
Redactie KW

Lieselot Geeregat uit Gullegem is een jonge mama van twee zonen. Als kind had ze telkens een tekenboek of parelsnoer bij de hand. Ze studeerde en werkte later als grafisch ontwerper. Nu ontwerpt zij juwelen op maat voor levensmomenten. Ze heeft een eigen juwelenlijn LunaLotta.

Lieselot laat me binnen in een mooie woning niet ver van de watertoren in Gullegem. Samen met haar man hebben ze, op het metselwerk en het dak na, alles zelf gedaan. “Dit zijn geen gewone”, is het gevoel dat me bekruipt. En dat blijkt ook uit het gesprek over welke rol juwelen kunnen spelen in een mensenleven.

Begin november is de tijd waarin afscheid nemen centraal staat. Bloemen versieren de grafstenen, muziek weerklinkt op de begraafplaatsen. En dan neemt ook de aandacht voor een rouwjuweel toe. Dit is toch de ervaring van Lieselot Geeregat. De laatste maanden is meer vraag naar juwelen als aandenken aan een overleden familielid of vriend.

Opleiding goudsmid

Lieselot ging regelmatig mee met haar man die als smid deelnam aan smeedevents. Toen ze een grote blonde dame aan slag zag met ijzer en vuur, wilde ze dit ook eens proberen. Bleek dat ze toch iets meer aanleg had voor het fijne werk en Lieselot startte met de opleiding goudsmid in avondonderwijs.

Stap voor stap ontwikkelde ze haar eigen aanpak en stijl. De wensen van haar klant staan voor haar op de voorgrond. Het begint met luisteren naar het verhaal achter het juweel.

In het geval van rouwjuwelen zijn er verschillende benaderingen. Je kan werken met een vingerafdruk, of met de assen van de overledene. Je kan oud goud hersmelten tot iets nieuws of een edelsteen verwerken.

Ambachtelijk proces

Lieselot gaat samen met de familie op zoek naar wie de persoon was die ze verloren zijn, wat heeft die voor hen betekend? Zo was bij het verlies van een kindje, het symbool een vogeltje. Dat vogeltje bleek te duidelijk en daar maakte Lieselot iets abstracts van. Soms is het zelfs goed om het afscheid voor te zijn en een vingerafdruk te nemen van het nog levend familielid. Die is meestal mooier om te verwerken.

Elk juweel krijgt de naam van een vrouw die voor haar bijzonder is

“Een juweel kan een ring zijn of een ketting, een armband. Er kruipt wel wat tijd in het vervaardigen van een juweel. Bij een eenvoudig ontwerp lukt dat vaak binnen de twee weken, maar af en toe is het wat zoeken tot het goed zit en ben je er enkele weken mee bezig om een ontwerp te maken, terug te koppelen, bij te schaven”, vertelt Lieselot. De ene keer is het plaatwerk of dan weer met (goud)draad. Met verloren was kan een model gemaakt worden, of met modernere techniek rolt een 3D tekening als mal uit de 3Dprinter. Meestal hanteert Lieselot het puur ambachtelijke proces.

Maar Lieselot maakt niet alleen rouwjuwelen. Enkele jaren geleden werd ze verkozen tot beste juwelier in de huwelijkssector. En recent begon ze ook met moedermelkjuwelen. “Soms is een beetje geluk niet ver weg. Bij het ontwerp van een ring brandde per ongeluk een stukje af. Maar die vorm bleek wel te bekoren, letterlijk met een hoek af. En dit past wel bij mij”, vindt Lieselot.

In haar collectie krijgt elk juweel de naam van een vrouw die voor haar bijzonder is. Martha is de naam die ze aan haar dochter zou schenken, maar ze kreeg twee zonen. Of Annaïs als ode aan Ann, haar mama.

Nog veel dromen

Haar man Clem Vanhee creëert onder de naam Atelier 185 handgesmede damaststalen messen. Samen hebben ze nog veel dromen. Werken voor buitenlandse klanten bijvoorbeeld. Voorlopig vind je haar in haar atelier in Gullegem of op Lokaal Boetiek in Roeselare of Heule.

Meer info: www.lunalotta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier