Lichtkunstproject SMIK straalt straks voor het grote publiek

© Foto Coghe
Sarah Gadeyne

Eindelijk is het zo ver voor de leraars en leerlingen van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare. Hun lichtkunstproject ‘Out of the Lightbox’ waar ze al meer dan twee jaar aan werken, wordt officieel gepresenteerd aan het grote publiek.

Op zaterdag 14 en zondag 15 maart, telkens van 19 tot 21.30 uur wordt ‘Out of the Lightbox’ voorgesteld. De toegang is volledig gratis. “We wilden een kunstproject dat lange tijd kon blijven staan. Onze leraar techniek, Stefaan Cooman, en leraar techniek en beeldende vorming, Katrien Ceename, wisten meteen dat ze met containers wilden werken. Van basisschool De Leeuw kregen we twee zeecontainers”, vertelt directeur Rik Gadeyne. Maar twee containers werden er zeven.

“Elke dag kwamen Katrien en Stefaan met leuke nieuwe ideeën op de proppen. Het werd uiteindelijk een groots project waar een 70-tal leerlingen op vrijwillige basis aan meewerkte. Ze offerden hun vrije tijd op om hier te komen werken. Hun enthousiasme was fantastisch. Natuurlijk zijn de beide begeleiders ook heel enthousiast en ze brengen dat feilloos over op de leerlingen.”

Contrast

Katrien Ceename verduidelijkt: “We willen in het project het fragiele van licht en het delicate van kunst in contrast brengen met het ruwe, donkere van de containers. Je kan uiteindelijk geen licht ervaren als er geen duisternis is.” Het project kreeg dan ook de toepasselijke naam ‘Out of the Lightbox’. “Onze leerlingen hebben de kans gekregen om te werken volgens hun talenten. Ze hebben van allerlei dingen geproefd om te zien of ze het graag doen of niet”, vult Stefaan Cooman aan.

De leerlingen zijn trots op hun project. Derdejaars Maité De Moor schreef zelf de choreografie voor een dans die ze samen met vier anderen zal uitvoeren: “We hebben zwarte pakken waar ‘el-wire’ in verwerkt zit. Dat is een draad die licht geeft, zodat je enkel de draden zal zien dansen.”

Schaduw

Eerstejaars Ganesha Rommelare en Emma Bernaert hebben de lichtgraffiti volledig zelf uitgewerkt: “De foto’s ervan worden op canvas gezet en zullen uitgehangen worden.” Tweedejaars Lars Cool staat mee in voor de techniek: “We hebben de elektriciteit gelegd, de geluidsinstallatie voorzien, een zekeringskast voorzien, een spanplafond gestoken…”. Vierdejaars Bo Cool concentreerde zich op de licht-schaduwkunst: “We maakten een soort stapeltje met recyclagemateriaal, en op zich is dat niet mooi, maar wanneer je er licht op zet, creëert het een mooie schaduw.” Dat ze veel bijgeleerd hebben, mag duidelijk zijn. “Alles wat we nu gezien en gedaan hebben, zullen we nooit in andere lessen leren”, besluit Lars.

“Tijdens het openingsweekend is er een wandeling van ongeveer een uurtje, waarbij je overal kunst zal zien dankzij de acht lichtspektakels. Dans, muziek, zang, beeldende kunst, vuurspektakel en nog zo veel meer”, vertelt Stefaan. “Het zal lonen voor iedereen die de moeite doet om te komen.”

De containers zullen elke zondag tot eind september vrij toegankelijk zijn en op aanvraag ook op andere momenten voor bezoeken maar ook voor bijvoorbeeld recepties. (SG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier