Lichten duurzaam fietspad in Roeselare werken alleen als er iemand passeert

© (foto JCR)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Het fietspad langs de Mandel tussen de Smedenstraat en de R32 is het eerste duurzame fietspad in Vlaanderen. De energie komt van zonnepanelen op Expo Roeselare.

Langs de Mandel tussen de Smedenstraat en de R32 ligt een fietspad waar fietsers zich even kunnen wegtrekken uit het drukke verkeer en hun weg kunnen verderzetten langs het water en in een groenere omgeving. Sinds kort is dat ook het allereerste fietspad in Vlaanderen met volledig duurzame verlichting.

“In het najaar van 2019 werd op het fietspad langs de Mandel tussen de Smedenstraat en R32 nieuwe openbare verlichting geïnstalleerd. De nieuwe verlichting is sinds januari werkzaam. Het fietspad dat ruim 800 meter lang is, werd voorzien van 23 nieuwe verlichtingspunten uitgerust met de laatste nieuwe LED-technologie”, vertelt schepen Griet Coppé.

Dak Expo Roeselare

“Absoluut uniek is dat de nieuwe verlichting langs het fietspad volledig autonoom van het elektriciteitsnet werkt. De energie uit zonnepanelen gelegen op de daken van Expo Roeselare wordt overdag opgeslagen in een batterij. Die zorgt dan voor de nodige elektriciteit om ‘s nachts het fietspad te verlichten.”

“Maar dat is nog niet alles! De verlichting werkt ook met een volgsysteem. Dit betekent dat sensoren detecteren als iemand (fietser of voetganger) langskomt, waarna de dichtstbijzijnde lichtpunten aangaan. Passeert er niemand, dan is er ook geen verlichting. Er wordt dus geen energie gebruikt wanneer dat niet nodig is!”

“Zo krijgt Roeselare het allereerste fietspad dat op een volledig duurzame manier wordt verlicht! Dit project past volledig binnen de Klimaatswitch #VANRSL die antwoorden zoekt op hoe de stad zich op een slimme manier kan voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst.”

Voor dit bijzondere project, sloegen de Stad Roeselare en de Provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar. Het Europees Interreg 2 Zeeën project SLIC, voluit Smart Light Concepts, waarbinnen deze installatie gerealiseerd werd, onderzoekt hoe verlichting zo klimaatvriendelijk mogelijk kan worden uitgevoerd. “Zo krijgen we een stad die verlicht én veilig blijft zonder negatieve impact op het klimaat. Naast Vlaanderen zijn ook Nederland, Zuid-Engeland en Noord-Frankrijk deelnemende partners. Met dit demoproject willen we enerzijds zelf ervaring opdoen, maar tegelijk ook anderen inspireren.”

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier