Lets Tielt en Molenland houdt infosessie over particulier autodelen

Lieve Dosogne en Birger Landuyt van Lets Tielt en Molenland: “We dragen solidariteit hoog in het vaandel.”©WMe by Wouter Meeus foto WME
Lieve Dosogne en Birger Landuyt van Lets Tielt en Molenland: “We dragen solidariteit hoog in het vaandel.”©WMe by Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Tegenwoordig kunnen we heel eenvoudig online aankopen doen, maar die digitale transformatie werkt echter een wegwerpmaatschappij in de hand. De vereniging ‘Lets Tielt en Molenland’ wil aantonen dat het ook anders kan. Daarom organiseert het op maandag 28 juni een online sessie over particulier autodelen.

Lets Tielt staat voor Local Exchange and Trading System Tielt en is gebaseerd op deeleconomie. “Ons kernteam bestaat uit vier leden”, zegt Lieve Dosogne (50). “Naast mezelf maken ook Marjan Desmet, Jenny Janssens en Frans Thoen deel uit van Lets Tielt en Molenland. Toen ik me in 2014 aansloot bij de vereniging kende de organisatie maar een handvol leden waardoor er zelfs even gedacht werd om ermee op te houden. Dat zou echt doodzonde zijn, want ik geloof in de kracht van de deeleconomie. We maakten in 2015 een doorstart en door de komst van Frans kende ons ledenaantal een boost. We hebben nu ongeveer 50 leden en hopen dat er nog meer aansluiten.”

Marjan Desmet gelooft rotsvast in de kracht van de organisatie. “De visie van Lets Tielt en de deeleconomie is het principe van een alternatieve munt. Leden kunnen hun diensten aan elkaar aanbieden en vergoeden elkaar door een wederdienst. Als je bijvoorbeeld niet graag kookt, maar wel graag klust, kan je anderen aanspreken en tot een dienstenruil komen. Maar je kan ook spullen ontlenen of aanbieden. Dat noemen we dan ‘verletsen’. Zo ontstaat er een mooie wisselwerking tussen onze leden en dat resulteert zelfs in mooie, blijvende vriendschappen.”

“We richten ons op inwoners van Tielt en Molenland, maar onze leden hebben ook toegang tot de andere regio’s van Lets Vlaanderen. Soms is het de moeite waard om duurder werkmateriaal te ontlenen in een andere regio. Dit noemen we dan weer ‘interletsen’. Je bent ook lid als gezin. Iedereen binnen het gezin kan deelnemen. Met ons kernteam organiseren we veel sociale activiteiten, want we dragen solidariteit hoog in het vaandel. We richten ons tot alle mensen, want voor iedereen kan het principe een verrijking zijn. We hopen om na de zomer weer fysieke activiteiten te kunnen starten.”

Autodelen

Op 28 juni organiseert Lets Tielt en Molenland een informatiesessie over autodelen. Initiatiefneemster Lieve kwam op het idee vanuit haar eigen ervaring. “Ik ben onlangs van Dentergem naar Tielt verhuisd. In Dentergem woonde ik afgelegen en had ik heel vaak de auto nodig om boodschappen te doen. In Tielt heb ik mijn auto echter nog maar weinig nodig. Ik grasduinde al eens door de mogelijkheden van het autodelen, maar de commerciële organisaties vind ik nogal prijzig. Er bestaan ook alternatieven om als particulier je auto te delen. Daarom nodigen we iedereen uit op onze online informatiesessie waarin Autodelen.net meer uitleg zal geven over de mogelijkheden. Je kan deelnemen door je op voorhand in te schrijven. Onze organisatie hecht veel belang aan duurzaamheid en ecologie.” (TV)

Wie graag deelneemt aan de infosessie op maandag 28 juni kan mailen naar letstielt@gmail.com of bellen naar Lieve op 0496 55 89 72.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier