‘Les Ancêtres’ vormt nieuwe attractie langs Route naar de Kemmelberg
Jean-Louis Muller, zelfstandig wilgenvlechter uit Blankenberge start samen met zijn Nederlandse collega Piet-Hein Spieringhs met de bouw van negen structuren op de weide naast de Hollemeersch en dit op het kruispunt van de Beukelarestraat en de Lettingstraat. De werken vertellen de rijke geschiedenis van de Kemmelberg.
“De Kemmelberg is altijd al een berg vol verhalen geweest”, zegt Jean-Louis Muller. Hij voegt er nu met ‘Les Ancêtres’ nog een extra verhaal aan toe. “De berg in een anders vlak landschap was in de oudheid, vandaar ook de naam van het project, het toevluchtsoord voor jagers, landbouwers en Kelten. We willen hen nu eren met een aantal monolitische strucuren, het wordt een constructie die bestaat uit verschillende onderdelen maar toch één geheel vormt”, legt de wilgenvlechter uit. De kunstinstallatie maakt hij samen met studenten van de hogeschool Vives. “Op de ruimte met een diameter van 50 meter nodigen we per dag 2 studenten uit zodat we zeker veilig kunnen werken.”
De kunstwerken worden zeker een nieuwe attractie voor de vele wandelaars op weg naar de Kemmelberg. “We voorzien twee van de negen constructies van een ingang waar zowel kinderen als volwassen in kunnen kruipen. Het zal verder snel duidelijk worden hoe de voorbijgangers verder met de kunstwerken zullen omgaan. Hun fantasie zal leiden tot verrassende taferelen.”
Het is de bedoeling om de kunstinstallatie één jaar te laten staan. De wilgenvlechters geven het project een levensduur tot maximum 3 jaar. De keuze van de wilg als basismateriaal voor dit project is een bewuste keuze. “De wilg is de boom die binnen veel culturen een belangrijke rol speelt in de mythologie, de magie en de folklore. Ook vandaag nog bestaat in landen met een Keltische invloed de traditie van het verbranden van een grote met stro en hooi gevulde pop om zo de winter te verjagen.”
“Al eeuwenlang gebruikt de mens de wilgensoorten vanwege hun sterke buigzame twijgjes. Deze twijgjes zijn bijvoorbeeld het bindmiddel voor hekjes, schuttingen of manden. Bij de dijkbouw worden ze gebruikt als zinkstukken. Aan de Kemmelberg vormen de twijgjes vanaf februari vormen een groene land-artinstallatie. (MDN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier