Legendarische kantine Club Roeselare binnenkort onder de sloophamer

Het instortingsgevaar is te groot, waardoor werd beslist om de kantine te slopen.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Het instortingsgevaar is te groot, waardoor werd beslist om de kantine te slopen.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Binnenkort wordt in de Bruanestraat de garage en het pand dat als kantine van Club Roeselare dienst deed uit veiligheidsoverwegingen gesloopt. Na afbraak zal deze vrijgekomen strook voorlopig ingezaaid worden met gras en wordt er een nieuwe poort geplaatst.

Club Roeselare speelde vanaf 1929 in het Rodenbachstadion. “Het is natuurlijk een stukje Krottegemse voetbalgeschiedenis dat tegen de vlakte gaat. Die kantine werd in de vroege jaren zestig gebouwd en was het decor voor heel wat legendarische feestjes”, weet jeugdvoorzitter Stefaan Bogaerts.

“Over de uiteindelijke invulling is er nog geen beslissing gevallen”

“Langs dat pand had je de oorspronkelijke ingang naar onze terreinen waar ook de toiletten en de kiosk voor de ticketverkoop te vinden waren. Nadat de club rond de eeuwwisseling even ophield te bestaan werd er, door enkele ondernemende zielen met een hart voor Club Roeselare, nieuw leven ingeblazen en gingen onze thuismatchen een tijdje door op de Rumbeekse terreinen van Onze Kinderen. Het begin van een onwaarschijnlijke revival. In slechts enkele jaren tijd promoveerden we van vierde naar eerste provinciale. Toen we terugkeerden naar ons vertrouwde Rodenbachstadion zaten we volgens mij al terug in die hoogste provinciale afdeling. In die kantine beleefden onze trouwe supporters absolute hoogdagen. Voor thuiswedstrijden ontvingen we gemakkelijk vijfhonderd toeschouwers. Onze toenmalige hoofdsponsor Antoine Vandenberghe van Verandafabriek Miniflat, trok iedereen mee in zijn enthousiasme. Na elke thuismatch zorgde hij op zondagavond dat er telkens een livebandje kwam spelen. Het ideale decor voor een avond vol sfeer en ambiance. Als je het stadion verliet passeerde het publiek sowieso langs de kantine. De derde time kon beginnen en die feestjes duurden vaak tot ‘s morgens vroeg. Veel supporters gingen de maandag erop met kleine oogjes naar hun werk”, lacht Stefaan. “Dat waren onvergetelijke avonden. Voor de jeugdploegen organiseerden we daar trouwens regelmatig eetfestijnen voor meer dan 240 bezoekers.”

“Hoogdagen werden er beleefd”

“Die kantine draaide inderdaad goed en was het hart van de club”, bevestigt schepen Debels. “Antoon had daar een groot aandeel in. Ooit ging ik bij hem langs voor prijzen voor onze tombola. Vanuit het niets kreeg ik zomaar een fiets als hoofdprijs. Een gulle gever met het hart op de juiste plaats.” Nadat de nieuwe kantine in 2015 in gebruik werd genomen, deed het verouderde pand enkele jaren dienst als wasruimte. “Er stonden enkele wasmachines en de truitjes en broekjes werden nadien geplooid om gebruikt te worden voor de weekendmatchen van onze verschillende jeugdploegen”, zegt Stefaan.

Snorrenclub

“Tegenwoordig gebeurt dit in een ruimte onder de hoofdtribune. Voor het seizoen begon, vond ook de ploegvoorstelling daar plaats. Met de bouw van de nieuwe kantine, verhuisde de ingang naar de Onze-Lieve-Vrouwemarkt. De kantine was ook nog een paar jaar het uitstalraam met de motorfiets van de Roeselaarse Snorrenclub.” Het bestuur van Club Roeselare hoopt natuurlijk dat op die plek eventueel extra ruimte wordt gecreëerd voor hun jeugdploegen.” Volgens schepen Debels is het instortingsgevaar reëel. “Het is een behoorlijk groot pand dat op heel korte termijn wordt gesloopt. Qua invulling is hier eigenlijk nog niets over beslist. Voorlopig zal er inderdaad wat gras worden gezaaid, in afwachting van iets anders. Het stadsbestuur heeft het Rodenbachstadion in 2007 gekocht. Ook de bedrijfsterreinen Daman-Croes en de oude bib op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt zijn eigendom van de Stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier