Leerkrachten Poperingse scholen produceren 1.000 faceshields

Een deel van de technische staf van het VTI. V.l.n.r.: Hans Pattyn, Rudi Gelein, Kurt Pauwels, Lieven Vandamme en coördinator Franky Kinget. © SVP
Stefanie Vandewalle

Op initiatief van het Vrij Technisch Instituut (VTI) produceerden een 30-tal vrijwillige leerkrachten uit verschillende Poperingse scholen maar liefst 1.000 faceshields uit polycarbonaat. “Het doorzichtige design vergemakkelijkt de verbale, maar vooral ook de non-verbale communicatie”, aldus Luk Durnez van VTI Poperinge.

In de strijd tegen het coronavirus droegen ook de Poperingse scholen hun steentje bij, namelijk met het ontwerp en de productie van gezichtsschermen uit polycarbonaat. “In eerste instantie wilden we hiermee de plaatselijke thuisverpleging en rusthuizen, die met een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen kampten, helpen”, weet Luk Durnez van het VTI.

Vrijwillige leerkrachten

“Het idee was even eenvoudig als geniaal: uit platen polycarbonaat sneden we met de lasercutter de vorm van gezichtsmaskers. Technisch adviseur-coördinator Franky Kinget coördineerde het project. Hij slaagde erin om heel wat vrijwillige leerkrachten op de been te brengen.”

De leerkrachten gingen met lijmpistolen aan de slag om de verstelbare hoofdbanden aan de schermen te bevestigen. Die eerste lading van 600 shields vond zijn bestemming dus in de zorgsector. Het idee was aanvankelijk kleinschalig bedoeld, maar door de grote vraag bleek het ontwerp al gauw een succes.

Sponsoring Club 51

“De faceshields werden in dank aanvaard bij lokale rust- en verzorgingstehuizen en woon-zorgcentra, maar ook bij thuisverplegers, kinesisten, tandartsen en dokterspraktijken. Club 51 sponsorde de grondstoffen van deze eerste levering.”

Toen beslist werd dat scholen vanaf 15 mei stapsgewijs weer hun deuren mochten openen, bracht dat volgens Luk bij velen een dubbel gevoel teweeg. “Enerzijds was er overal opluchting en enthousiasme voelbaar om opnieuw van start te mogen gaan. Aan de andere kant echter merkten we evenzeer bezorgdheid over de kans op besmetting.”

Non-verbale communicatie

Met het oog op het inperken van de risico’s én op een veilige terugkeer meldde zich nogmaals spontaan een 30-tal leerkrachten aan voor de productie van een tweede lading. Voor deze levering, van om en bij de 400 stuks, nam het VTI een groot deel van de onkosten op zich.

“Dankzij enkele milde giften en een bijdrage van de basisscholen kunnen de schermen nu gratis aan het personeel van scholengemeenschap Bertinus Collectief aangeboden worden. Het doorzichtige design maakt de verbale, maar vooral de non-verbale communicatie tussen leerkrachten en leerlingen toch een stuk gemakkelijker en efficiënter. We zijn heel trots op dit mooie project, waar technisch talent en ervaring vernuftig gekoppeld werd aan gedreven inzet en samenwerking”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier