Leegstaand Jezuïetenklooster in Brugge wordt een b&b en een coworking ruimte

Een zicht op het Jezuïetenklooster in de Korte Winkel in Brugge © Stadsarchief
Redactie KW

Het Jezuïetenklooster in de Kortewinkel in Brugge krijgt een herbestemming, na een periode van leegstand. De eigenaar van het pand is in samenspraak met de stadsdiensten nu tot een voorstel van herbestemming gekomen: een b&b met vijf gastenkamers en een coworking plaats voor 45 personen.

Schepen voor Wonen en Monumentenzorg Franky Demon benadrukt dat alle waardevolle elementen van het pand blijven behouden en worden ook opnieuw vrij gelegd: “ Wat de latere toevoegingen betreft, heeft men besloten om deze te verwijderen waardoor het pand opnieuw in zijn grandeur zal kunnen bewonderd worden.

Het project is ingediend door STTUDIO voor architectuur, een Assebroeks bureau, geleid door architect Tobias Tytgat, maar is nog niet definitief vergund. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 4 maart. De nieuwe herbestemming omhelst onder andere een heel ruime woning met vijf gastenkamers en een coworking ruimte.

Flexibele werkplek

Met deze coworking ruimte wil de nieuwe eigenaar een antwoord bieden op het tekort aan beschikbare, flexibele werkplekken in het stadscentrum. “De coworking biedt immers een grote verscheidenheid aan manieren van werken, je kan er zowel terecht voor kantoorruimtes en werkplekken op lange termijn, als voor een plaatsje dat je op dagelijkse basis reserveert”, legt Franky Demon uit.

De eigenaar mikt op mensen uit Brugge die in het centrum willen werken: kleine start-ups, administratieve ondersteuning van KMO’s, thuiswerkers die thuis de rust of plaats ontbreken, Brugse creatievelingen of culturele organisaties… Zo’n 45 mensen zullen kunnen gebruik maken van gedeelde bureauruimtes, flexwerkplekken, individuele ruimtes, vergaderzalen die men kan reserveren en een gedeelde keuken en eetruimte.

Tuin behouden

“De tuin blijft volledig behouden en er worden geen nieuwe volumes gebouwd”, zegt Franky Demon. Hij is alleszins gewonnen voor het project, dat eindelijk een einde maakt aan de leegstand van het Jezuïetenklooster: “De herbestemming van het klooster tot een woning met B&B én coworking, vind ik een heel mooie invulling van het voormalige Jezuïetenklooster.”

“Het dossier is doorgesproken met de administratie, natuurlijk onder voorbehoud van het lopende openbaar onderzoek. Herbestemming van religieus erfgoed is steeds een evenwicht zoeken tussen het verleden en de toekomst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier