Leden motorbende No Surrender krijgen 200 uur werkstraf voor diefstal van motorfietsen

Redactie KW

Twee leden van de beruchte motorbende No Surrender uit Zwevezele hebben in de Brugse rechtbank 200 uur werkstraf gekregen voor diefstal en afpersing. In de zaak werden nog twee mannen veroordeeld.

Op 3 juli 2017 deed een voormalig lid van No Surrender aangifte van de diefstal van drie motorfietsen – twee Harley-Davidsons en een Buell – uit zijn huurloods in Lichtervelde. De man verdacht twee voormalige clubmakkers J.P. (31) uit Wingene en F.R. (56) uit Roeselare. Het duo wou immers nog 2.500 euro van hem als boete voor zijn “bad standing” of “oneervol ontslag” uit de bende. Bij betaling zou hij de motorfietsen terugkrijgen.

Op 20 september 2017 sprak J.P. met het slachtoffer af in Tielt voor de aflossing van zijn schuld. De politie pakte hem ter plaatse op. M.M. (47) uit Moorslede en P.B. (50) uit Brugge waren eveneens aanwezig en werden samen met J.P. en F.R. voor de rechtbank gedaagd. Opmerkelijk: P.B. was eind 2018 zelf slachtoffer van een afrekening binnen No Surrender. Hij werd toen bewerkt met een bunsenbrander en raakte aan één oog blind.

F.R. beweerde dat de Buell en een van de twee Harley-Davidsons zijn eigendom waren en bij het slachtoffer gestald stonden voor een herstelling. “Mijn cliënt had al meermaals gevraagd om zijn motorfietsen terug te krijgen”, pleitte advocate Ellen Eneman. “Hij was het beu en ging ze dan maar zelf ophalen.” Volgens Eneman nam hij de tweede Harley mee als onderpand voor de papieren van zijn motorfietsen.

J.P. liet zich naar eigen zeggen overhalen door F.R. “Hij ging er dan ook van uit dat het zijn motorfietsen waren. Na zijn arrestatie heeft hij de club verlaten”, pleitte advocaat Frank Scheerlinck. Zowel J.P. als F.R. werden schuldig bevonden aan diefstal met braak en afpersing en kregen elk 200 uur werkstraf. Dat twee van de drie motoren eigendom waren van F.R. blijkt volgens de rechter niet uit het strafdossier.

M.M. was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het doel van de ontmoeting in Tielt en werd vrijgesproken voor de afpersing. Voor het geweer dat in zijn voertuig werd gevonden kreeg hij een geldboete van 800 euro. P.B., die niet kwam opdagen voor zijn proces, kreeg zes maanden celstraf met uitstel.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier