Lavinia (17) is één van de jongste deelnemers aan Miss West-Vlaanderen: “Er is geen nijd of jaloezie”

Lavinia Carpels is kandidate Miss West-Vlaanderen. © Dirk Coryn

Lavinia Carpels is met haar 17 lentes een van de jongste deelnemers aan Miss West-Vlaanderen. De Brugse hoopt door te stoten naar Miss België, de moeder der verkiezingen. “Ik wil iets kunnen beteken voor mensen die geen stem hebben.”

Lavinia Carpels is met haar 17 lentes een van de jongste deelnemers aan Miss West-Vlaanderen. “Toch voel ik me niet te jong om nu al deel te nemen aan deze missverkiezing”, begint Lavinia. Ze woont met haar ouders, die brasserie Medard runnen in de Sint-Amandsstraat, in het centrum van Brugge. Lavinia heeft nog twee broers en twee halfbroers. “Of ik daardoor geleerd heb hoe ik mijn mannetje moet staan? (lacht) Misschien wel, maar mijn broers zijn vooral heel lief en zorgzaam voor mij. Het was trouwens mijn broer Alvaro (19) die mij ingeschreven heeft voor Miss West-Vlaanderen. Hij gaf me het nodige duwtje in de rug, want hij wist dat ik het nooit zelf zou durven. Nu ben ik wel heel blij dat hij me ingeschreven heeft. Ik wou hem op mijn beurt inschrijven voor Mister World Belgium. Maar hij is voetballer bij FC Knokke en moet zich dus 100 procent kunnen inzetten voor zijn sport.”

Lavinia start in september het zesde middelbaar in de richting humane wetenschappen aan het KTA in Brugge. “Tot en met het vierde middelbaar volgde ik de richting sportwetenschappen met daarbij de dansopleiding. Ik dans al bijna mijn hele leven. Op drie jaar ben ik gestart met ballet en zo ben ik steeds dieper en verder de danswereld ingerold. Ik nam de voorbije jaren deel aan tal van danswedstrijden en ben nog vicekampioen geworden op het Belgisch kampioenschap Disco. Het was trouwens mijn voormalige danslerares in Rose de Leyn, Ellen Bacquaert, die me als jong meisje liet dromen van het kroontje van Miss België. Ellen heeft in 2017 zelf nog deelgenomen aan Miss België, toen ik bij haar dansles volgde. Ik heb haar avontuur van heel dichtbij gevolgd en keek heel erg op naar Ellen.”

Miss Kenza

Lavinia maakte de overstap naar humane wetenschappen omdat ze later een andere richting uit wil. “Ik zou graag iets doen in de zorgsector. Kiné, vroedkunde of … Ik ben er nog volop over aan het nadenken. Maar als ik luidop mag dromen, dan zou ik graag in de voetsporen van mijn ouders treden en in de toekomst een horecazaak openen. Ook mijn danservaring doorgeven en zelf lesgeven zou ik graag doen.”

“Vorig jaar werd ik zelf gepest”

“Naar welke voormalige Miss België ik opkijk? Naar de huidige miss, Kenza Ameloot. Ze is heel sympathiek en spontaan én ik kon al met enkele vragen bij haar terecht. Ik stel haar advies zeer op prijs. Mijn eigen troeven zijn dat ik vriendelijk, behulpzaam en respectvol ben, waarden die ik meekreeg in mijn opvoeding. Over mijn uiterlijk krijg ik dan weer vaak het compliment dat ik mooie krullen heb. Ik ben ook graag bezig met mode en heb mijn eigen stijl. Maar met mijn deelname wil ik ook een positieve impact hebben. Ik wil iets kunnen beteken voor mensen die geen stem hebben of een stem die amper gehoord wordt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan studenten die gepest worden. Ik heb het helaas zelf meegemaakt. Vorig schooljaar werd ik gepest. Die pesterijen uitten zich op allerhande manieren. Zo kleurden de pesters op mijn kleding. Allemaal heel kinderachtig eigenlijk. Mijn boodschap aan kinderen die gepest worden, is: je bent niet alleen, je bent ook niet minder dan de rest omdat je gepest wordt. En je kunt er iets aan doen. Blijf niet bij de pakken zitten en zoek hulp.”

De finale van Miss West-Vlaanderen vindt plaats op zaterdag 14 september. “Ik kijk er ongelooflijk naar uit. Het hele parcours was tot nu toe al een leuk avontuur op zich. Ik ben bovendien in een goeie groep terechtgekomen. Ik heb hele leuke meisjes leren kennen. Er is geen sprake van nijd of jaloezie, we gunnen elkaar het beste.”

Hakken inlopen

Miss West-Vlaanderen en haar twee eredames stoten door naar Miss België, de moeder der missverkiezingen. “Ik wil geen al te hoge verwachtingen koesteren, maar het is uiteraard mijn ambitie om in de volgende ronde, Miss België dus, te geraken. Daarom zet ik mij voor de volle 200 procent in. Ik ben dagelijks bezig met de verkiezing. Ik ga veel flyeren, maar ik bereid me ook al voor op de finale. Zo ben ik nu al mijn hakken aan het inlopen. Of ik stress heb? Misschien wel een beetje gezonde stress. Maar ik voel me heel erg gesteund door mijn familie en mijn beste vriendin. Ze zullen er allemaal bij zijn tijdens de finale”, besluit ze. Leuk weetje, Lavinia is de beste vriendin van Valentina Hoefkens, dochter van voetbaltrainer en voormalig profvoetballer Carl Hoefkens.

Stemmen voor Lavinia kan in de Miss België-app of door een sms te sturen naar 6665 met de boodschap MWV19.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier