#KWdanst is het zoveelste bewijs: West-Vlaanderen is de polonaiseprovincie

foto Belga © belga
Redactie KW

Wie danst met ons mee in de langste polonaise ooit? Tijdens #KWdanst willen we met Krant van West-Vlaanderen een superlange mensensliert over de Roeselaarse Grote Markt laten dansen. Wist je trouwens dat West-Vlaanderen dé polonaiseprovincie is? We mogen ons zelfs echte experts noemen. De records polonaise, kinderpolonaise en zelfs dat van de langste kerstmutspolonaise zijn in West-Vlaamse handen…

Wereldrecord met 3.379 dansers in Brugge

Wat? 3.379 polonaisedansers zorgden samen voor een wereldrecord.

Waar? Grote Markt, Brugge.

Organisator? Het Brugse Comité van Initiatief.

Wanneer? Juli 2006.

Hoe? “Logistiek was die operatie niet te onderschatten”, weet huidig schepen voor Cultuur Nico Blontrock nog. “We hadden toen een parcours van 1,2 kilometer uitgestippeld dat begon op de markt en eindigde op de markt. Om de paar honderd meter hadden we discobars gezet die seventies dansmuziek speelden. Het ritme van ‘Stayin Alive’ van de Beegees is niet alleen goed om te reanimeren, maar ook om de polonaise op te dansen. Want als het te snel of te traag gaat, dan breekt de polonaise.”

Weetje? Het comité denkt eraan om het record nog scherper te stellen.

Net geen ‘Couckenbak’ in Oostende

#KWdanst is het zoveelste bewijs: West-Vlaanderen is de polonaiseprovincie
© KVO

Wie? Marc Coucke verzamelde net geen 2.000 polonaisedansers, iets te weinig voor een wereldrecord.

Waar? Op het strand van Oostende.

Organisator? Voetbalclub KV Oostende was organisator van dienst.

Wanneer? Juli 2015.

Hoe? Verschillende Vlaamse Schlagerszangers werden uitgenodigd om voor ambiance te zorgen. De polonaise met KVO-supporters en passerende dagtoeristen slingerde over het brede strand van Oostende.

Weetje? Bij KVO kreeg toenmalig voorzitter Marc Coucke de bijnaam ‘koning van de polonaise’, met als bekroning zijn eigen hit ‘Couckenbak’. Nu hij bij RSCA de scepter zwaait, probeert Coucke zich een serieuzer imago aan te meten.

Langste polonaise met kerstmuts in Middelkerke

#KWdanst is het zoveelste bewijs: West-Vlaanderen is de polonaiseprovincie

Wat? 330 polonaisedansers met kerstmuts, ook een wereldrecord.

Waar? Epernayplein, Middelkerke.

Organisator? Vzw De Dijkraad.

Wanneer? December 2011, tijdens de kerstmarkt.

Hoe? “Het wereldrecord kerstmutsenpolonaise is geregistreerd door een gerechtsdeurwaarder”, vertelt initiatiefnemer Eddy Vanden Broucke. “Natuurlijk heb ik zelf ook meegelopen. En verder was het mijn taak om iedereen die voorbij de gerechtsdeurwaarder kwam een stempel te geven. Op die manier kon niemand een tweede keer aansluiten in onze dansende mensenrij.”

Weetje? Het regende die dag pijpenstelen, maar toch daagden er genoeg polonaisedansers op, allemaal met een kletsnatte kerstmuts…

Hele tent vol kleine dansers in Gullegem

#KWdanst is het zoveelste bewijs: West-Vlaanderen is de polonaiseprovincie
© Christophe De Caesteker

Wat? 616 kinderen in lange polonaise, toen een record.

Waar? Gullegem.

Organisator? De Orde van de Vlaskapelle

Wanneer? Februari 2016.

Hoe? “Jaarlijks organiseren we op carnavalsvrijdag een kindercarnavalsstoet”, legt Christophe De Caesteker van de Orde van de Vlaskapelle uit. “Alle scholen van Gullegem komen normaal naar onze kinderstoet en een simpele rekensom leerde ons dat we met onze stoet het record moesten kunnen breken. Logistiek was het niet simpel. De tent van 1.000 vierkante meter stond propvol. Kleine kindjes stappen ook trager dan grote, dus het was belangrijk dat er carnavalisten en juffen hielpen om de tred erin te houden en te voorkomen dat de slinger scheurde.”

Weetje?Enkele weken later werd het Gullegemse record al gebroken tijdens het Keikoppencarnaval in Poperinge.

Langste kinderpolonaise in Poperinge

#KWdanst is het zoveelste bewijs: West-Vlaanderen is de polonaiseprovincie
© Michael Depestele

Wat? 1.397 kinderen in lange polonaise, een Belgisch record.

Waar? Grote Markt, Poperinge.

Organisator? Het Keikoppenfestival.

Wanneer? Maart 2016.

Hoe? “We wisten dat we sowieso 2.000 kinderen zouden verwelkomen op het kindercarnaval”, legt Lieven Ryckbosch, voorzitter van het Keikoppenfestival, uit. “We hadden met nadars een hele lange slinger uitgezet op de markt.” 1.397 leerlingen van elf scholen uit Groot-Poperinge en Vleteren vormden uiteindelijk een polonaise tussen die nadars, een verdubbeling van het vorige Belgisch record.

Weetje? “Volgend jaar organiseren we de 25ste kinderstoet. Dat wordt hoe dan ook speciaal, misschien wel met een nieuwe recordpoging.”

Zondag 23 juni om 16 uur op de Grote Markt van Roeselare

Iets minder dan een jaar geleden werd de Grote Markt van Roeselare omgetoverd tot een gigantisch openluchtbal. Dit jaar, op de laatste zondag van de Batjes, danst West-Vlaanderen opnieuw!

Tijdens de tweede editie van KW Danst brengen we opnieuw zoveel mogelijk West-Vlamingen samen, dit keer om het West-Vlaams wereldrecord polonaise te dansen.

Schlagerkoningin Laura Lynn zorgt voor een grondige opwarming en daarna dansen we op de grootste polonaisehits door de centrumstraten.

Afspraak op zondag 23 juni om 16 uur op de Grote Markt van Roeselare.

Stem hier voor jouw favoriete polonaise en win een leuke prijs!

7 swingende weetjes over de polonaise

1. De polonaise is een typische carnavalsdans en past in het antihiërarchische gevoel van carnaval. Bij carnaval kan de gewone man een prins worden en kan iedereen met de juiste outfit eigenlijk zijn wie hij wil. Zo kunnen ook tijdens de polonaise de leiders altijd de volgers worden en andersom.

2. Cultuurhistorici zien de polonaise als de meest democratische en rechtvaardige dans: de polonaise biedt geen kans om uit te blinken, wie kan stappen, kan genoeg. De dans draait om verbroedering. Wie tijdens de dans wil meedoen, hoeft ook niet achteraan aan te sluiten. Iedereen kan tussenvoegen. En buitenstaanders die op de schouders getikt worden, zijn min of meer verplicht om in te voegen.

3. De polonaise vindt zijn herkomst in Polen en is gebaseerd op de zogenoemde polonez, een traditionele dans in driekwartsmaat (maar geen wals). De polonez wordt doorgaans in paren gedanst, over een wat langere afstand.

4. De polonaise in haar huidige betekenis van dansende mensensliert komt in de lage landen voor het eerst voor in teksten aan het einde van de 19de eeuw.

5. Het Guinnessbook of World Records registreert geen wereldrecords van onze polonaiseversie. Het officiële record polonaise moet in traditionele Poolse kledij gedanst worden. Het huidige record dateert van 29 april 2018. 588 mensen dansten toen samen in de Poolse stad Slupca.

6. De hedendaagse polonaise dans je het best op hoempapamuziek met veel blazers. Leg je vingertoppen (en dus niet je hele hand) op de schouder van je voorganger. Je mag met je rechterhand zwaaien op het ritme van de muziek, maar dat hoeft niet. Het belangrijkste aan de polonaise: ze heeft geen doel buiten zichzelf. Slinger dus gerust in alle richtingen en draai regelmatig om. Changez!

7. De polonaise is niet te verwarren met de farandole of de conga. Er zijn toch enkele belangrijke verschillen. De farandole, een Provençaalse dans, bestaat ook uit een keten waarbij afwisselend mannen en vrouwen hand in hand op een 6/8-maat dansen. Een simpel fluitdeuntje, ondersteund door trommels, begeleidt de dansers. Vanwege de Provençaalse couleur locale schreven Franse componisten waaronder Bizet in de 19de en 20ste eeuw farandoles.

Tijdens de Zuid-Amerikaanse dans conga, leg je de handen tijdens het dansen niet op de schouders, maar op de heupen van je voorganger. Bovendien hoort er ook een pasje bij: 1 – 2 – 3 – trap naar buiten.