KW-lezers kiezen voor deze teams: dit zijn onze leukste sportploegen

Tievolley telt momenteel een 250-tal leden. (foto Wouter Meeus) © WMe by Wouter Meeus
Nancy Boerjan

Tievolley Tielt en Turnclub Vlamertinge zijn de leukste sportploegen van West-Vlaanderen. Dat vinden onze lezers, die massaal stemden voor de eerste editie van ‘De Leukste Sportploeg’. Het leverde de teams een jaar gratis Sportzot en even lang gratis fruit op.

“Bij ons moet iederéén kunnen meedoen”

Alfa Solutions Tievolley Tielt biedt volleybal aan vanuit een kwalitatieve jeugdwerking. Het laat alle spelers doorgroeien naar hun eigen volwaardig jeugd- en volwassenenniveau, met ploegen op regionaal, provinciaal en nationaal niveau voor zowel jongens als meisjes. Zo omschrijft Hans Ocket, sinds 2022 voorzitter van de club, de pas verkozen leukste sportploeg van West-Vlaanderen. De geschiedenis van de club gaat ver terug. Hij noemt Tievolley een traditieclub die vandaag liefst 250 leden telt. “We vinden het belangrijk om alle leeftijden te betrekken bij het volleybal. Vorig jaar speelden onze heren nog op nationaal niveau, maar voor het volgende seizoen is dat opnieuw provinciaal. Maar het is uiteraard onze ambitie om straks opnieuw nationaal mee te spelen.”

De kernwaarden van de club vertaalt hij naar kwalitatief volleybal aanbieden, met dito trainers, in een familiale sfeer. “Iedereen moet kunnen deelnemen, op het niveau dat hem of haar past. Daarnaast zijn respect en transparantie basiswaarden van onze werking.”

“De sfeer zit goed bij ons”, meent Hans. “Ook op wedstrijden en activiteiten kunnen we steevast op een ruime opkomst rekenen. We organiseren jaarlijks een groot eetfestijn en verkopen drank en koekjes, organiseren een kerststage waar ook spelers van buiten de club kunnen inschrijven en er is ook elk jaar een wedstrijddag waarbij ouders tegen hun kinderen spelen.”

Tievolley ziet de interesse in volleybal niet afnemen. “Af en toe moeten we zelfs een stop inlassen, zeker bij de jongsten, om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen”, aldus Hans. “Het is niet altijd evident om goeie trainers te vinden. Dan voorzien we een tijdelijke ledenstop. We willen geen toestanden waarbij dertig kinderen het met slechts één trainer moeten doen.”

Bij Turnclub Vlamertinge maken ze zich sterk dat de kaap van 1.000 leden binnenkort wordt gehaald. (foto JCR)
Bij Turnclub Vlamertinge maken ze zich sterk dat de kaap van 1.000 leden binnenkort wordt gehaald. (foto JCR) © JOKE COUVREUR

“Bloeiende club dankzij de inzet van een bende zotten”

Turnclub Vlamertinge werd opgericht in 1986 als bij-afdeling van de Ieperse turnclub. Een schot in de roos, want in geen tijd telde de club honderd leden. Drie jaar later ging de club verder op eigen benen. Voorzitter Els Vanhaute maakt zich sterk dat de kaap van duizend leden binnenkort zal overschreden worden.

In 2006 werd de droom van een eigen accommodatie een feit met Westhoek Turncentrum. Vorig jaar werd daar bovendien nog een G-Fit-zaal aan toegevoegd, waar mensen met een beperking kunnen trainen. “Er komt nu zelfs een kindje met ADHD uit Brugge tot bij ons, om zich uit te leven op ons freerunning parcours”, aldus Els Vanhaute. Het succes is volgens haar te danken aan de inzet van een zotte bende vrijwilligers. “De bestuursleden engageren zich volledig voor de werking van onze vereniging. We zijn heel vaak aanwezig en altijd aanspreekbaar. Dat komt ook de onderlinge sfeer alleen maar ten goede.”

“Van een kind dat een uurtje louter voor het plezier wil turnen tot een competitiegymnast, iedereen is hier ongeacht zijn of haar niveau of beperking welkom. We maken nu ook nog werk van een fitnesszaal met een personal coach voor mensen die niet naar een gewone fitnessclub durven gaan. Zij kunnen hier zonder gêne komen fitnessen, wat voor hen een verademing blijkt.” De club nam dit voorjaar ook deel aan The Road to Paris, een traject van Sport Vlaanderen, waarbij sportclubs kans maken op een trip naar de Olympische of Paralympische Spelen. Ze haalden de top 10 en ontvingen zopas een cheque van 500 euro. Bovendien staat tijdens het weekend van 1 en 2 juni een turnfeest gepland met allerlei voorstellingen. Een mooie kans voor wie kennis wil maken met deze verdiende winnaar van de titel leukste sportploeg bij de jeugd van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier