Kuurnse burgemeester wil studenten voorrang geven voor vaccin: een goed idee?
De burgemeester van Kuurne, Francois Benoit (CD&V), lanceert het idee voor SVAX, een digitale lijst waarbij studenten al in mei hun vaccin zou kunnen halen. Gezonde dertigers en veertigers zouden dan hun vaccin kunnen afstaan aan jongeren tussen de 18 en 24 jaar.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Francis Benoit, burgemeester van Kuurne, laat regelmatig van zich horen als het over corona gaat. Eerder dit jaar schreef hij samen met burgemeester Lut Deseyn een open brief over hoe het coronanieuws in de media almaar zwaarder weegt. Vorig jaar schreef hij ook een kinderboek waar het virus centraal staat.
Zondagmorgen lanceerde hij op Facebook het idee voor ‘SVAX’. “Leg een digitale lijst aan waar studenten in mei hun vaccin kunnen halen”, klinkt het. “Voor de examens. Een doelgroep tussen 18 en 24 jaar. Ze melden zich aan en nemen de plaats in van gezonde veertigers – dertigers die anders in die periode aan beurt zijn. Digitaal perfect mogelijk. Vink aan indien bereid te wisselen met een student. Enkel voor niet-risicogroepen natuurlijk en gezonde veertigers en dertigers die hun kinderen de kans bieden, niet te moeten gevaccineerd worden tijdens de examens of begin juli…”
Eerder klonk al een gelijkaardige oproep. De burgemeester wil dat nu ook praktisch aanpakken. Alleen is het twijfelachtig of dat er ook komt. De oproep is immers discriminerend naar jongeren die niet studeren en ook snakken naar hun vrijheid.
Artificiële intelligentie
In zijn brief fulmineert Benoit ook over de huidige situatie. Hij klaagt daarbij de diversiteit van meningen aan, dan wel van statistici, virologen, de taskforce en politici. Hij ziet naar eigen zeggen het bos niet meer doorheen de bomen. Als afsluiter doet hij een oproep ‘om de pandemie eerder te bestrijden via artificiële intelligentie’. “De golven en de gevolgen van maatregelen zijn bekend en voorspelbaar geworden. Het claimen van successen is het algoritme van de sociale media. En het doet pijn hoe bepaalde zelf verklaarde kwaliteitsmedia ons dagelijks negativisme inblaast. Zelfs de journaals kunnen voortaan via artificiële intelligentie overgenomen.”
Dat laatste is opmerkelijk, want alhoewel artificiële intelligentie en algoritmes aardig ingeburgerd raken, staat die technologie in de kinderschoenen. Bovendien is het een ronduit gevaarlijke gedachte om objectieve journalistiek, dat een hoeksteen van de democratie vormt, over te laten aan een algoritme. De recente problematiek van fake news is daar een goed voorbeeld van.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier