Kustreddingsdienst telt recordaantal verloren gelopen kinderen op snikhete dag aan zee

Archiefbeeld

Aan de kust zijn op dinsdag 30 juli in totaal 134 kinderen verloren gelopen. Dat bevestigt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) woensdag. Het tropische weer lokte een massa volk naar zee en daardoor liep een pak kinderen verloren. IKWV roept ouders op om hun kinderen beter in de gaten te houden.

Dinsdag zakte een massa volk af naar de kust om verkoeling te zoeken. De stranden zaten op veel plaatsen afgeladen vol en dat had tot gevolg dat veel kinderen de weg naar hun ouders niet terugvonden. “Het is niet abnormaal dat er met veel volk ook veel kinderen verloren lopen, maar gisteren was het wel opvallend veel”, zegt An Beun van IKWV. “Tussen 1 en 29 juli liepen ter illustratie maar 300 kinderen verloren in totaal.”

Laagwater

Beun wijst vooral de drukte door het goede weer aan als oorzaak. “Het is natuurlijk logisch als de stranden zo vol zitten, dat kinderen moeilijker hun ouders terugvinden. Het was ook laagwater dus er was meer ruimte, maar al die ruimte was op veel plaatsen volledig benut.”

Wel wil Beun ouders oproepen om hun kinderen beter in de gaten te houden. “Kinderen kunnen altijd even in het water gaan of gaan spelen, maar blijf bij uw kind. Wij begrijpen natuurlijk dat ouders ook wat rust willen, maar de kinderen blijven hun verantwoordelijkheid. Als ze elders gaan spelen, is dat vragen om problemen”, zegt Beun.

Rustige dag

Vooral in Oostende en Blankenberge, waar het doorgaans drukker is, liepen kinderen verloren. “Maar eigenlijk was het verspreid over alle kustgemeenten, zelfs op plaatsen waar het normaal rustiger is”, zegt Beun. “Woensdag lag het aantal verloren gelopen kinderen dan weer lager. “Het was een rustige dag en er liepen maar acht kinderen verloren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier