Kustburgemeesters blijven ijveren voor een heropening van de terrassen vanaf 1 april
Kunnen de terrassen aan zee open in de paasvakantie? Als het van de kustburgemeesters afhangt wel, al was het maar om bezoekers een ontsmette stoel en toiletten te kunnen bieden. De horeca wil ook openen, al heeft ze daar nog veel vragen bij. “Het wordt een werk van lange adem om de terrassen op 1 april open te krijgen”, denkt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) van De Haan. “En het overleg moet achter de schermen gebeuren, niet met de fanfare voorop.”
De fanfare voorop, daar bedoelt Vandaele in dit geval zijn Middelkerkse collega Jean-Marie Dedecker mee, die afgelopen weekend opriep tot een ‘opstand der kustburgemeesters’ tegen de aanhoudende sluiting van de horeca. Hij kondigde meteen aan dat de horeca in Middelkerke deze week alvast de terrassen mocht opslaan. Kwam dat zaterdag nog bij velen over als een uitnodiging aan de uitbaters om de terrassen ook te openen, dan klonk Dedecker halfweg de week toch een stuk gematigder. “Ik wil mijn commissaris niet in een moeilijk parket brengen door te vragen geen processen-verbaal uit te schrijven. Dat gaat niet”, aldus de Middelkerkse burgemeester.
Absurd
“Hoe dan ook zal ik in het parlement premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) uitnodigen om aan de kust een kijkje te komen nemen. Ik blijf pleiten om de terrassen tegen 1 april te openen, op voorwaarde dat de premies verder worden uitbetaald. Zelf heb ik er niets op tegen dat in het hele land de terrassen openen, al vind ik ook dat je het zou kunnen beperken tot de toeristische centra. Dat zijn naast de kust ook onder meer de kunststeden zoals Brugge, waar winkels nu ook al op zondag open mogen zijn. Het gaat erom de toestroom van mensen op te kunnen vangen. Mensen mogen wel op een niet-ontsmette bank plaatsnemen, maar niet op een terrasstoel. Dat is toch absurd?”, vindt Dedecker.
“Ik heb veel sympathie voor mensen die de horeca open willen, maar er zijn praktische bezwaren”, reageert de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Als enkel aan de kust de terrassen open zijn en in het binnenland niet, lok je nog meer volk naar de kust. En wat met de premie voor de horeca-uitbaters? Wat als het regent? Dat alles wil ik toch eerst eens met de horeca bepraten. Maar als we toelating krijgen van het Overlegcomité, dan kan een lokale burgemeester misschien wel, in samenwerking met de horeca, initiatieven nemen om de spreiding te bevorderen.”
“Wij zijn voor terrassen in de paasvakantie, maar de horeca moet er zelf ook achter staan”, vindt burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde. “De horecamensen zijn professioneel genoeg, dat zagen we afgelopen zomer al. En de besmettingscijfers aan de kust bleven altijd heel behoorlijk. Dat is het goede nieuws. Ook zonder terrasjes zullen wij de mensen in de paasvakantie wel opvangen. In de voorbije vakanties zagen wij het aantal dagjesmensen tegenover vorig jaar al opklimmen van 20.000 tot 60.000. Maar wij kunnen dat de baas.”
Eén standpunt
“Wij zijn absoluut voor een heropening van de terrassen in de paasvakantie, maar er moet een kader voor zijn. En dat ontbreekt nu”, zegt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B) van De Panne. “Zelf hoopte ik ook dat de terrassen op 1 april open zouden mogen. Het is een gigantische streep door de rekening dat dat niet het geval is. Maar wij zijn klaar om veel mensen te ontvangen. Ons strand is breed genoeg.”
Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) van Brugge wil als voorzitter van het kustburgemeestersoverleg nog een vergadering (digitaal) bijeenroepen om een gemeenschappelijk standpunt te bepalen. Ook tussen de horecasector en de kustburgemeesters komt er nog overleg. De fauw houdt niet van de ‘shockerende’ stijl van Dedecker, maar beseft anderzijds dat “er toch iets zal moeten gebeuren” als er in de paasvakantie weer veel volk naar de kust komt.
Strandbars
Een ander heikel punt zijn de strandbars. Zeker in Blankenberge en Knokke-Heist vinden veel strandbars hun oorsprong bij de baigneurs , verhuurders van strandcabines en -stoelen, die intussen ook hapjes en drankjes aanbieden. Mag je iets drinken of eten dat je kocht in de zaak waar je een stoel huurt? Volgens de huidige regelgeving niet, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA) van Blankenberge, die dat maar een vreemde situatie vindt en verduidelijking vroeg aan het Overlegcomité. Maar volgens Piet De Groote (Gemeentebelangen), de nieuwe burgemeester van Knokke-Heist, mag het wel, als je na je aankoop onmiddellijk het bargedeelte verlaat. Meer duidelijkheid is dus nodig.
“Het Overlegcomité zal moeten beslissen, maar ik denk niet dat een opening van de terrassen tegen 1 april volledig van de baan is”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele van De Haan. “Misschien is er iets meer mogelijk met betere cijfers. Er komt ook nog overleg met de sector. Met stoere verklaringen komen we er in elk geval niet. En als je als burgemeester de opening van de terrassen oogluikend toelaat, kan de politie alsnog aangestuurd worden door het parket of de federale overheid om boetes uit te schrijven. Maar ik denk ook dat de toestroom van bezoekers in de paasvakantie moeilijk te beredderen zal zijn zonder horeca.”
Overleg gepland tussen horeca en kustburgemeesters
Blijft de heropening van de horeca onveranderd op 1 mei of zit er nog een versoepeling in? Geen mens die het kan voorspellen, maar wat wel zeker is: er wordt nog over gepraat.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), lid van het Overlegcomité tussen de regeringen van het land, liet zondag al verstaan dat hij voor een opening van de terrassen op 1 april had gepleit, maar daar geen consensus voor vond. Jambon stelde wel dat het voor het hele land moest zijn of niet, dus niet enkel voor de kust.
Horeca Vlaanderen doet er voorlopig het zwijgen toe. “Begin volgende week is er nog een overleg gepland tussen de kustburgemeesters en de lokale horecafederaties”, luidt het daar. “We willen dat overleg afwachten om een standpunt in te nemen.”
“Ik was vrijdagavond een van de eersten om te zeggen dat het doffe ellende zal zijn aan de kust als in de paasvakantie alles dicht blijft”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Maar het is natuurlijk het Overlegcomité dat moet beslissen over versoepelingen voor de horeca. Volgens mij is het wel een illusie te denken dat enkel de terrassen aan de kust kunnen openen en die in de rest van het land niet.”
“Ik weet echt niet of er nog een andere beslissing in zit”, aldus de gouverneur. “We moeten ook de cijfers in het oog houden. Alle middelen om de druk op de kust naar beneden te halen, zijn goed. Misschien is het mogelijk om toch nog niet-essentiële reizen naar het buitenland toe te laten? En er is ook nog de aankondiging van de NMBS dat met een aanmeldsysteem zal worden gewerkt op de treinen.” (HH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier