Kunstenaar Nick Ervinck uit Lichtervelde valt in de prijzen
Beeldend kunstenaar Nick Ervinck (39) viel in de prijzen tijdens de Laureaten van de Academie 2020, een van de meest prestigieuze prijzen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België.
Deze prijs wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt aan een jonge Vlaamse onderzoeker of kunstenaar in de categorie Natuurwetenschappen, Technische Wetenschappen en Kunsten. Nick viel in de prijzen in die laatste categorie. De kunstenaar gaat onder meer op zoek naar de spanning tussen cultuur en natuur, tussen de digitale en de fysieke wereld, met een fascinatie voor natuurthema’s, gaande van de menselijke anatomie over cyborgs tot genetisch gemanipuleerde aardbeien en paprika’s. Maar ook zijn fascinatie voor de sciencefictionwereld en computergames zijn nooit ver weg. Er ontstaat een wisselwerking tussen verleden en toekomst, de traditionele en futuristische wereld. Dit alles leverde de kunstenaar deze prestigieuze award op. “Je moet een volledig dossier indienen en daarin heb ik vrij inhoudelijk en uitvoerig beschreven
Henry Moore en Barbara Hepworth waren een enorme inspiratiebron voor de Lichterveldse kunstenaar. “Of ik op hetzelfde niveau wil geraken? Ik denk niet of dat de ambitie kan of mag zijn. De tijd is enorm anders. Henry Moore heeft de economische boom meegemaakt, de wederopbouw na de oorlog. Wij maken jammer genoeg de coronacrisis mee. Dat zal een enorme impact hebben op alle generaties vandaag, niet alleen in cultuur. Uiteraard denk je na wat de impact van corona is, niet enkel op de mens, maar ook op de planeet. En hoe moet je daarmee omgaan als kunstenaar?”
“Als kunstenaar moet je ook constant proberen om jezelf te proberen heruitvinden. Vermoedelijk is dat een levenslange ambitie om die zaken waar te maken. De dag dat je in herhaling valt of bandwerk begint te doen, is de fun er ook af. Dan ga je vermoedelijk ook geen interessante kunst meer maken.”
Naast de mooie bekroning levert de award ook een mooie som van 10.000 euro op. “Ik zal er niet flauw over doen dat die prijs, binnen een coronaverhaal, meer dan welkom is”, geeft Nick grif toe. “Ik heb het geluk dat ik mijn vaste verzamelaars en mijn reputatie heb, maar sinds maart kan je geen openingen meer doen, kan je geen verzamelaars meer ontvangen en ook niet veel exposities meer doen.”
Energie ontnomen
Al mist Nick Ervinck niet enkel het exposeren. “Ik ben iemand die heel graag reist. Dat is een manier om enorm veel input te krijgen. Los van de eventuele inkomsten en recepties word je ook een soort energie ontnomen. Je krijgt vaak energie door een compliment of een nieuwe verkoop. Dat is ook voor een deel weggevallen. Maar ik ben ervan overtuigd dat de coronacrisis zeker ook positieve zaken teweeg zal brengen en dat we zeker op een andere manier met de toekomst zullen omgaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier