Krak Ray Clincke : “Als jogger en fietser ken ik de regio als mijn broekzak”

Ray Clincke met de trofee die hij kreeg als Krak van Ruiselede: “Ik maakte een tekstje over de nominatie en dat ging echt viraal.”© RV
Ray Clincke met de trofee die hij kreeg als Krak van Ruiselede: “Ik maakte een tekstje over de nominatie en dat ging echt viraal.”© RV
Redactie KW

Ray Clincke is een bezige bij. Vooral quizzen organiseren of er zelf aan meedoen en zoektochten opzetten is zijn ding. In het voorbije jaar 2020 zette hij onder andere zijn schouders onder de Nationale Streektocht van de Landelijke Gilde. En nu is hij ook uitgeroepen tot de Krak van Ruiselede.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik was al jaren fan van de Nationale Streekzoektocht van de Landelijk Gilde, al vanaf de editie van het jaar 2014 in Poperinge. Op stap in Voeren in 2017, stelde Luc Vanpoucke, zelfstandig landmeter en secretaris van LG Beernem voor om editie 2020 te organiseren in en rond Bulskampveld. In 2020 was onze provincie immers aan de beurt.”

“Als jogger en fietser ken ik deze regio Ruiselede-Wingene-Beernem-Oostkamp als mijn broekzak. Met mijn expertise van zoveel georganiseerde quizzen, gaf ik mijn toezegging voor de organisatie, die wel teamwork is. In 2017 kreeg ik al meteen de formele toezegging van het centrum Sint-Amandus in Beernem waar ik toen nog werkte als startplaats en receptielokaal voor de zoektocht.”

“Mijn taak bestond uit het zoeken van drie trajecten, voor wandelaars, fietsers en kinderen. Het opstellen van de vragen, de info opzoeken over bezienswaardigheden en historische gebouwen voor de brochure. Dat moest in maart naar de drukkerij.”

“Onze organisatie kon net tussen de twee lockdowns toch doorgaan, van juli tot eind september. We noteerden 4.500 deelnemers vanuit het hele land. Ook het nazicht van de formulieren en berekenen van de puntenscore was mijn werk, een hele boterham!”

Lovende commentaren

“De commentaren over onze zoektocht waren heel lovend, over het prachtig gebied, de leerrijke vragen, de praktische realisatie. Er waren 70 eindwinnaars voor de prijzenpot van 6.000 euro. Ik ben de betrokken gemeentes ontzettend dankbaar voor de efficiënte ingrepen qua parcours als er eens een ‘obstakel’ dreigde. Zoals een onvoorziene wegomleiding, een omvergereden infobord, mooi gemaaide paadjes door de groendienst”, vertelt spraakwaterval en creatieve duizendpoot Ray.

Veel zaken fascineren mij

“We hadden veel geluk, want ook de zesde editie van de Neos fietszoektocht West-Vlaanderen in Diksmuide kon plaatsvinden tussen de twee lockdowns.”

“Ik deed in Beernem in 2019 de presentatie en daar kreeg ik de vraag van Sophie Van Thourenhout, stafmedewerker van Neos, om de zoektocht te realiseren voor 2020. En ik aanvaardde de opdracht. Ook voor dit jaar ben ik al ‘gecontacteerd’.”

“Ik zorgde voor de uitstippeling van het parcours, de vragen, de presentatie en prijsuitreiking; Vanuit 35 afdelingen noteerden we 459 deelnemers. Met een ontdubbelde slotmanifestatie van twee keer 260 deelnemers in Salons Saint Germain in Diksmuide”, blikt Ray tevreden terug.

Tijdens de eerste lockdown in april-mei organiseerde Ray ook nog een Neos thuisquiz, met elke week 20 vragen online te beantwoorden. De Krak van Ruiselede heeft ontzettend veel in zijn mars, in zijn brein. Een man die van ontzettend veel domeinen iets of veel afweet. Nogal wiedes dat veel quizploegen hem zo dolgraag willen inlijven. (Roland Van de Steene)

Tevreden met de uitslag en voerde je campagne?

“Ik ben heel aangenaam verrast, competitief als ik ingesteld ben. Na de nominatie wou ik er krachtig tegenaan gaan. Ik ben niet zo actief op sociale media of Facebook. Ik maakte een tekstje over de nominatie en dat ging dan echt ‘viraal’ naar de leden van LG Beernem, Neos Ruiselede, Beverhout Beernem, Tuinhier Beernem, de familie en alle ex-collega’s van het werk. Broer Jan deed ook aardig zijn duit in het zakje, net als heel mijn familie.”

Pensioen is geen synoniem voor verveling?

“De media, de PC, twee dagen per week opvang van onze lieve kleinkinderen, mijn sportieve hobby’s en de culturele passie, vijf keer per week een natuurminnende wandeling, er is zoveel om te doen. Ik ben Gerda heel dankbaar dat ze me dat allemaal laat doen. Ik verzamelde de kranten vanaf maart tot november, een stapel van zowat een kubieke meter. In november en december heb ik die herleid tot een drietal plakboeken, thematisch gesorteerd.”

Is jouw hobby een passie of verslaving?

“Welnee, ik blijf realist hoor. Maar de lange ervaring met succesvolle quizdeelnames werkt als een extra stimulans. Van veel domeinen iets weten, verrijkt mijn belangstelling. Veel zaken fascineren mij.”

Ray Clincke

Privé

Ray Clincke (62) is getrouwd met Gerda Boerave, ze wonen in de Bruggesteenweg in Doomkerke. Ouders van Thijs (34) en Lies (32). De kleinkinderen zijn Ella (3) en Fran (1).

Loopbaan

Na zijn opleiding graduaat boekhouden aan de Hogeschool Gent, werkte hij van zijn 20ste tot zijn 60ste in het PC Sint-Amandus in Beernem. Enkele jaren in de grootkeuken en 30 jaar als boekhouder. Met brugpensioen sinds april 2018.

Vrije tijd

Fervent sportquizzer, later algemene quizzen. Van 1994 tot 2007 bestuurslid van Beverhout Atletiekclub. Houdt van wandelen en fietsen, opvang van de kleinkinderen, concerten, quizzen opstellen. Lid van LG Beernem, opsteller nationale zoektocht 2020 en brein achter zoektocht Neos West-Vlaanderen.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.