Krak Henk Rogiers : “Facebook blokkeerde zelfs even mijn account”

Henk Rogiers is het ene moment garagist, het ander moment fotograaf.© BC
Henk Rogiers is het ene moment garagist, het ander moment fotograaf.© BC
Bieke Cobbaert

Fotograaf Henk Rogers is dé Krak van Zedelgem voor het bijzondere jaar 2020. Henk wist aan de voorbije maanden een positieve twist te geven en inspireerde met zijn foto’s mensen om de natuur in te trekken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Helemaal uit de lucht viel Henk Rogiers niet toen we hem de blijde boodschap brachten. Al had Henk, bescheiden als hij is, de overwinning ook aan de andere kandidaten gegund. “Overal waar ik kwam, zeiden de mensen dat ze voor mij gestemd hadden. Door mijn fotografie heb ik een heel grote kennissenkring opgebouwd, maar dat wil daarom niet zeggen dat ik het vanzelfsprekend vind dat de mensen voor mij stemmen. Ik apprecieer dat mooie gebaar enorm.”

Toen de Krak-genomineerden bekend gemaakt werden op vrijdag 11 december, deelde Henk dat meteen op zijn Facebookpagina. “Die oproep is letterlijk en figuurlijk ontploft, want Facebook heeft toen zelfs een halve dag mijn account geblokkeerd. Er was te veel dataverkeer kreeg ik te horen. Wel spijtig, want ik kon zo de mensen niet bedanken. Ik kreeg meer dan 1.000 reacties en meer dan 600 mensen zeiden dat ze op mij hebben gestemd.”

Voor Henk was het een kalm jaar. Door corona werden heel wat evenementen geannuleerd en door werken aan de Brugse Heirweg is er ook heel wat minder passage aan zijn tankstation. “Deze zomer heb ik toch nog heel wat communicanten kunnen fotograferen. Veelal trek ik daarvoor naar het Kasteel van Loppem. Dankzij de bijzondere gastvrijheid van Isabelle en Thierry van Caloen, kan ik op deze prachtige locatie heel mooie foto’s nemen van de communicanten.”

Boeiende afwisseling

In normale tijden doet Henk veel meer dan communiefoto’s nemen. “Ik ben destijds begonnen met evenementen. Dat ging van sportwedstrijden tot evenementen allerhande. Door die foto’s te delen op Facebook, begonnen er ook vragen toe te stromen voor communiefoto’s, trouwfoto’s, familiefoto’s en van feesten van allerlei aard. Interieurfotografie is er later ook nog bijgekomen.”

Het mag duidelijk zijn, Henk is van vele markten thuis. Maar het waren zijn natuurfoto’s waarmee hij de voorbije maanden vooral kon scoren. “Ik stond net voor een druk voorjaar, toen de coronacrisis daar anders overs besliste. Mijn volle agenda werd herleid naar nul. Tijdens de eerste lockdown mocht ik in mijn garage bovendien enkel maar dringende werken uitvoeren aan auto’s.”

Fotografie is meer dan op een knopje drukken

“Ik kon er zowel het beste van maken en begon mijn tijd in te vullen door leuke plekjes te ontdekken in Zedelgem en omstreken. Die legde ik vast op camera en postte ze daarna op mijn sociale media. De reacties waren zo positief en het inspireerde mensen om er zelf op uit te trekken in de natuur. Omdat het zo’n succes was en nog steeds is, blijf ik mijn wandeltochten voortzetten.”

Henk houdt niet alleen van de afwisseling in zijn fotografieprojecten, maar ook tussen zijn twee jobs. “In de garage ben ik bezig met sleutels, als fotograaf ga ik op pad met de camera rond mijn nek. Het is een wereld van verschil, maar ik heb die variatie graag. Dat maakt het boeiend.”

Henk besluit met een gouden tip. “Het klinkt misschien raar, maar laat je veel fotograferen. Want je weet nooit. Ik heb die opmerking al vaak gekregen van mensen, maar helaas is het dan al te laat.”

Wanneer heb je de passie voor fotografie ontdekt?

“Al omzeggens mijn hele leven leg ik mooie herinneringen vast op beeld. Maar pas 15 jaar geleden begon ik avondles te volgen. Ik startte een driejarige opleiding aan Syntra. Ik was overmoedig en dacht dat ik goed kon fotograferen. Ik stelde zelfs voor om direct in het tweede jaar te starten. Maar omdat je de opleiding volledig moet volgen om een diploma te behalen, moest ik zoals alle anderen in het eerste jaar starten. Ik dacht dat ik veel kon, maar ik werd meteen met mijn beide voeten op de grond gezet. Ik sloeg net niet achterover van de moeilijkheidsgraad. Ik heb heel hard moeten werken.”

Wordt het beroep van fotograaf onderschat?

“Ja, toch wel. Fotografie is meer dan op een knopje drukken. Na een fotoshoot ben je ook nog ettelijke uren bezig aan je computer. Dat beseffen sommige mensen niet. Als mensen mij om uitleg vragen over fotografie, reageer ik altijd met ‘heb je een jaar of drie?’ ” (lach)

Hoeveel foto’s neem je per jaar?

“In normale jaren, zonder corona dus, neem ik 60.000 foto’s. Dat wil zeggen dat ik énorm veel mensen tegenkom en fotografeer.”

Henk Rogiers

Privé

Henk Rogiers (56) woont al zijn hele leven langs de Diksmuide Heirweg in Zedelgem. Hij woont recht tegenover zijn garage. Henk heeft een vriendin.

Loopbaan

Henk is garagist van opleiding en belandde 41 jaar geleden recht van de schoolbanken in de Mazda-garage van zijn vader Ides. Henk is ondertussen zelf zaakvoerder van Garage-tankstation Rogiers aan de Diksmuidse Heirweg in Zedelgem. Daarnaast is hij fotograaf in bijberoep en huisfotograaf van de gemeente Zedelgem.

Vrije tijd

Fotografie, wandelen, actiefilms bekijken en YouTubefilmpjes over natuur, influencers en fotografie.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.