Kortrijkzaan stuurt eerste lading goederen naar vluchtelingenkamp in Calais

Kortrijkzaan Vanya Verschoore zette een actie op touw voor de vluchtelingen in Calais. © EDB
Redactie KW

Ruim een week geleden zette Kortrijkzaan Vanya Verschoore een actie op touw om de vluchtelingen in Calais te helpen. Op donderdagnamiddag trok een eerste konvooi naar Frankrijk.

“In het vluchtelingenkamp verblijven vooral mannen. Ze strandden in Calais en verblijven in erbarmelijke omstandigheden. Hiervoor lanceerden we vorige week een inzamelactie. We hebben nu contact met drie vrijwilligersorganisaties die in Calais werkzaam zijn. Het blijkt dat de depots er vol zitten en er geen vrijwilligers genoeg zijn om materiaal uit te delen. Als we vandaag naar daar trekken, kan het een chaos worden”, aldus Vanya. Hij kreeg donderdagmorgen een telefoontje van de organisatie Salaam die in Duinkerke actief is. “Daar zitten vluchtelingen die betaalden voor hun overzet. Toen ze er aankwamen was er niets en waren ze alles kwijt. Ook in Arras zouden er vluchtelingen zijn. Hierover werd nog maar bitter weinig bericht in de media”, vertelt hij. Daarom trok het konvooi donderdag naar Duinkerke. “Zaterdag wordt alles uitgedeeld in Calais, en dan kunnen we volgende donderdag met materiaal naar daar gaan. Dan zal er weer plaats zijn”, verklaart Vanya. Er rijdt alvast al een vrachtwagen van de Kringloopwinkel mee donderdag. Tenten, slaapzakken, warme waterdichte herenjassen, sport- en wandelschoenen, boxers, herenkousen, handschoenen, mutsen en sjaals zijn nog altijd welkom in Kort-Bij aan de Tientjesstraat in Bissegem en in de Stadsboerderij aan de Watermolenstraat in Kortrijk. “We zoeken ook nog bananendozen om te verpakken. Met kinder- en dameskleren kunnen we momenteel niets doen”, verduidelijkt hij.

Overrompeling

Op sommige momenten was er een overrompeling van mensen die materiaal binnen brachten. De hele week sprongen vele vrijwilligers bij om materiaal te sorteren voor de eerste levering van donderdag. Donderdag trok het konvooi van zeven bestelwagens met een kleine twintig vrijwilligers naar Duinkerke Alles is te volgen via de Facebookpagina SOS Kortrijk-Calais. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten