Kortrijkse moslimgemeenschap vraagt vergunning voor nieuwe moskee aan

De voormalige Bio-Planet wordt omgebouwd tot religieus en cultureel centrum. “De term ‘moskee’ doet onze activiteiten daar eigenlijk oneer aan”, klinkt het bij Atakwa.©LOO LOO
De voormalige Bio-Planet wordt omgebouwd tot religieus en cultureel centrum. “De term ‘moskee’ doet onze activiteiten daar eigenlijk oneer aan”, klinkt het bij Atakwa.©LOO LOO
Olaf Verhaeghe

Jaren nadat de verhuizing van de Kortrijkse moskee Atakwa naar de Brugsesteenweg werd aangekondigd, heeft de moslimgemeenschap een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend. Atakwa wil het voormalige winkelpand van Bio-Planet ombouwen tot een ‘veelzijdig religieus en cultureel centrum’. Volgende week vrijdag 19 maart organiseert het bestuur een online informatieavond voor de buurtbewoners.

Het nieuwe Kortrijkse gebedshuis op de site-Bio-Planet staat al langer op de planning, maar het is intussen al enkele jaren wachten op een effectieve verhuizing. Daar lijkt binnenkort verandering in te kunnen komen, nu het bestuur van Atakwa een stedenbouwkundige vergunning voor het verbouwen van het pand langs de Brugsesteenweg heeft ingediend.

“We zijn erg verheugd deze belangrijke stap in het project te kunnen zetten”, zegt Yassin El Attar, woordvoerder van Atakwa, de Kortrijkse moslimgemeenschap. “Dit brengt ons een grote stap verder in de verankering van onze werking in Kortrijk. Met het nieuwe pand en onze plannen voor de site hebben we een bijkomende hefboom om een belangrijke en verbindende rol te spelen in de stad.”

Yassin El Attar, woordvoerder van Atakwa.© a-WD
Yassin El Attar, woordvoerder van Atakwa.© a-WD

Zelf spreekt Atakwa niet enkel over een nieuwe moskee, wel over een religieus en cultureel centrum met ontmoetingsruimtes, gebedsruimtes en polyvalente zalen. “Je zou het nieuwe centrum oneer aandoen door enkel te spreken over een moskee”, aldus Yassin nog. “Uiteraard is er ruimte voor gebed, maar daarnaast willen we ook zuurstof geven aan de Kortrijkzanen. Er zullen verschillende ruimtes ter beschikking worden gesteld voor huiswerkbegeleiding bijvoorbeeld, of voor jeugdactiviteiten. Maar ook buurtbewoners en andere Kortrijkse organisaties zijn van harte welkom om onze faciliteiten te gebruiken.”

Info-avond

Lang niet alle buurtbewoners zijn echter gewonnen voor de komst van Atakwa naar de Brugsesteenweg. In oktober 2018 organiseerden Vlaams Belang en Voorpost samen met enkele mensen uit de onmiddellijke omgeving nog een protestactie. “Onze vereniging is absoluut vragende partij voor een harmonieuze inbedding in de buurt. Ook vanuit onze religieuze overtuiging is goed nabuurschap heel belangrijk”, zegt Yassin El Attar. “We hopen samen met onze buren aan een mooi verhaal te kunnen schrijven.” Om de buren goed te informeren over de toekomstplannen van Atakwa organiseert de vereniging op 19 maart om 20 uur een informatieavond over het project. Iedereen die dat wil, kan zich inschrijven via www.kortrijksemoskee.be/verhuis .

Vandaag heeft Atakwa nog haar thuis in de Stasegemsestraat, maar dat gebouw is al langer te klein. De moslimgemeenschap kocht het Bio-Planet-pand in de zomer van 2015 aan, maar door tal van omstandigheden werd de verhuizing naar de Brugsesteenweg uitgesteld.

Vlaams Belang verzet zich luidkeels

Vlaams Belang Kortrijk kondigt bij monde van kopstuk Wouter Vermeersch nu al aan ‘alle politieke en juridische middelen in de strijd te gooien om dit waanzinnige project te stoppen’. “Hier liggen plannen op tafel voor een moskee van meer dan 5.200 vierkante meter, de grootste van Vlaanderen”, klinkt het. “Er is geen oplossing voor het parkeerprobleem, er is geen duidelijkheid over de financiering, er is onvoldoende inspraak van de buurt.”

Hoewel de vergunningsaanvraag nog eerst het openbaar onderzoek moet passeren en er nog geen zekerheid is over de goedkeuring, sneert Vlaams Belang ook al naar het Kortrijkse stadsbestuur. “De politici in het stadhuis laten de gewone Kortrijkzaan in de steek. Wij eisen dat het stadbestuur luister naar de bevolking: stop met deze moskee te steunen en stel alles in het werk om deze plannen onmiddellijk stil te leggen.” Het openbaar onderzoek start normaal vanaf 13 maart. Dertig dagen lang hebben omwonenden en andere betrokkenen de kans om bezwaar in te dienen en opmerkingen op de vergunningsaanvraag te formuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier