Kortrijks donorcentrum opent zaterdag de deuren: Rode Kruis-Vlaanderen bereidt zich voor op eindejaarsdip

Redactie KW

Komende zaterdag 17 december zal het Kortrijkse donorcentrum, in de Doorniksewijk, voor bloed-, plasma- en bloedplaatjesdonoren uitzonderlijk open zijn. Het Rode Kruis-Vlaanderen wil zich wapenen tegen de jaarlijkse terugval in de bloedvoorraad tijdens de eindejaarsperiode. Tijdens die periode komen elk jaar gemiddeld 19 procent minder mensen bloed geven.

Het donorcentrum in de Doorniksewijk 54 opent zo’n vier zaterdagen per jaar de deuren, telkens wanneer de bloedvoorraad in het gedrang dreigt te komen. Dat is ook deze zaterdag van 9 tot 15 uur, met de eindejaarsperiode in het verschiet, het geval.

Deze zaterdag is een extra dag om bloed te doneren, maar ook tijdens de ganse eindejaarsperiode blijven donoren meer dan welkom, volgens het Rode Kruis-Vlaanderen. “Deze specifieke zaterdagopening hebben we extra hard nodig, omdat de eindejaarsperiode eraan komt. Want tijdens de kerstvakantie zien we bijna elk jaar een stevige terugval in het aantal donoren: tijdens die twee weken komen er gemiddeld 19 procent minder mensen bloed geven. We roepen de Kortrijkzanen daarom niet alleen op om voor nu zaterdag een afspraak te maken, maar ook voor de komende weken. Wie zich dit weekend dus niet kan vrijmaken, is des te meer welkom tijdens de kerstvakantie, ” zegt Joachim Deman, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Een afspraak maken voor een bloed-, plasma- of bloedplaatjesdonatie kan via rodekruis.be/dc. Kies daar jouw donorcentrum, klik op ‘Maak een afspraak’ en selecteer de gekozen datum. Wie bloed wil geven, kan overigens via dezelfde wijze een afspraak maken bij één van de talrijke mobiele bloedinzamelingen in de regio. (JF)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier